Είναι γνωστό πως τα περισσότερα αφεψήματα και ποτά έχουν υπερβολικά πολλή πρόσθετη ζάχαρη και άλλα βλαβερά συστατικά. Ωστόσο, το τσάι χωρίς ζάχαρη θεωρείται μια υγιεινή εναλλακτική λύση έναντι των πολλών από τα υπόλοιπα ροφήματα/ποτά, που κυκλοφορούν εκεί έξω.

Οι λάτρεις του τσαγιού ανυπομονούν για ένα ωραίο, καταπραϋντικό, ζεστό φλιτζάνι μαύρο τσάι στην αρχή ή στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας. Άλλοι απολαμβάνουν ένα ωραίο, δροσερό και αναζωογονητικό πράσινο τσάι με λίγο πάγο. Είτε προτιμάτε το πράσινο είτε το μαύρο τσάι, ίσως αναρωτιέστε για τα οφέλη τους, σύμφωνα με τις έρευνες, αλλά και για το ποιος τύπος τσαγιού παρέχει περισσότερα. Παρακάτω θα τα μάθετε όλα, όπως τα ανέλυσε η ιστοσελίδα «themanual.com».

Τι είναι το μαύρο τσάι;

Το μαύρο τσάι είναι ένα ρόφημα, που προέρχεται από τα φύλλα του φυτού Camellia sinensis, που προέρχεται από την Κίνα. Οι διάφοροι τύποι μαύρου τσαγιού συχνά αναμειγνύονται με άλλα φυτά για την επίτευξη ξεχωριστών γεύσεων, όπως το Earl Grey. Ονομάζεται μαύρο τσάι, επειδή τα φύλλα οξειδώνονται στον αέρα πριν υποστούν επεξεργασία, με αποτέλεσμα να αποκτούν ένα πιο σκούρο χρώμα. Το μαύρο τσάι έχει πιο ισχυρή γεύση και είναι ένα από τα αφεψήματα που καταναλώνονται περισσότερο σε όλο τον κόσμο.

Για να το φτιάξετε, αφήστε τα φύλλα τσαγιού ή το φακελάκι σε ζεστό νερό για αρκετά λεπτά πριν το αφαιρέσετε ή στραγγίξετε τα φύλλα. Προσθέστε τα γλυκαντικά ή το γάλα της αρεσκείας σας.

Ποια είναι τα οφέλη του μαύρου τσαγιού;

Το μαύρο τσάι παρέχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία, κυρίως λόγω των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ενώσεων.

Αντιοξειδωτικά

Περιέχει πολυφαινόλες, που μειώνουν τις κυτταρικές βλάβες στο σώμα, προάγουν την καλύτερη υγεία και ενδεχομένως μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι αυτές οι πολυφαινόλες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα.

Υγεία του εντέρου

Έχει αποδειχθεί ότι οι πολυφαινόλες του μαύρου τσαγιού προάγουν την ανάπτυξη καλών βακτηρίων του εντέρου και αναστέλλουν την ανάπτυξη κακών βακτηρίων, γεγονός που θα μπορούσε να βελτιώσει την υγεία του εντέρου. Το είδος των βακτηρίων στο έντερο παίζει μεγάλο ρόλο στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων παθήσεων, όπως οι καρδιακές, οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου και η παχυσαρκία.

Χαμηλότερος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου

Οι πολυφαινόλες του μαύρου τσαγιού θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον θάνατο των καρκινικών κυττάρων και να επιβραδύνουν την ανάπτυξη ορισμένων τύπων καρκίνου.

Υγεία της καρδιάς

Μπορείτε να βρείτε φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά στο μαύρο τσάι, τα λαχανικά, τα φρούτα και τη μαύρη σοκολάτα. Η συχνή κατανάλωση φλαβονοειδών θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη και η παχυσαρκία. Για παράδειγμα, μια μελέτη συνέκρινε άτομα που δεν είχαν πιει τσάι τον τελευταίο χρόνο με άτομα που έπιναν τσάι κάθε μέρα. Αποκάλυψε ότι όσοι έπιναν καθημερινά τσάι, είχαν 10% μειωμένο κίνδυνο σοβαρών καρδιακών επεισοδίων, όπως καρδιακές προσβολές, και 8% μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση μαύρου τσαγιού έπειτα από ένα σνακ ή γεύμα (μεταγευματική γλυκόζη) θα μπορούσε ακόμη και να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα.

Τσάι

Τι είναι το πράσινο τσάι;

Το πράσινο τσάι προέρχεται, επίσης, από την Κίνα και σήμερα τα φυτά πράσινου τσαγιού καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο. Αν και το πράσινο τσάι προέρχεται από το ίδιο φυτό με το μαύρο τσάι, έχουν διαφορετική εμφάνιση και γεύση, επειδή τα φύλλα υποβάλλονται σε διαφορετικές μεθόδους επεξεργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, τα φύλλα του μαύρου τσαγιού οξειδώνονται στον αέρα, αλλά τα φύλλα για την παρασκευή πράσινου τσαγιού θερμαίνονται αμέσως και ξηραίνονται, για να αποτραπεί η οξείδωση. Τα φύλλα διατηρούν το έντονο πράσινο χρώμα τους και τις περισσότερες από τις βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχουν.

Υπάρχουν διαφορετικές ποικιλίες πράσινου τσαγιού ανάλογα με την εποχή συγκομιδής, τις συνθήκες καλλιέργειας, την επεξεργασία και το είδος του φυτού C. Sinensis.

Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού;

Ακολουθούν μερικά μόνο από τα τεκμηριωμένα οφέλη του πράσινου τσαγιού.

Αντικαρκινικό

Ορισμένοι άνθρωποι λαμβάνουν συμπλήρωμα πράσινου τσαγιού λόγω της φυτικής ένωσης ονόματι γαλλική επιγαλλοκατεχίνη-3 ή EGCG, η οποία έχει αποδειχθεί ότι έχει αντικαρκινικά οφέλη, ενώ βοηθά και στην προστασία της υγείας του ήπατος. Η χλωροφύλλη στο πράσινο τσάι μπορεί, επίσης, να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και να βοηθά στην αποτοξίνωση.

Αντιοξειδωτικά

Το πράσινο τσάι είναι, επίσης, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, που μειώνουν τις οξειδωτικές βλάβες και τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών.

Σάκχαρο αίματος

Το πράσινο τσάι βοηθά στην καταστολή της αύξησης του σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωση αμυλούχων τροφών.

Συγκέντρωση και διάθεση

Το αμινοξύ θεανίνη στο πράσινο τσάι έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το άγχος, ενώ βελτιώνει τη διάθεση. Το πράσινο τσάι περιέχει επίσης γ-αμινοβουτυρικό οξύ ή GABA, που έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη διάθεση και βοηθά στην πρόληψη της κατάθλιψης.

Καύση λίπους

Σύμφωνα με την έρευνα, το πράσινο τσάι θα μπορούσε να αυξήσει την καύση λίπους μαζί με τη διατροφή και την άσκηση.

Τσάι

Ποιο από τα δύο προσφέρει περισσότερα οφέλη;

Παρότι και τα δύο αυτά είδη τσαγιού περιέχουν αντιοξειδωτικά και παρέχουν παρόμοια οφέλη, όπως η βελτίωση της συγκέντρωσης και η προστασία της υγείας της καρδιάς, φαίνεται πως το πράσινο τσάι προσφέρει συνολικά περισσότερα οφέλη, ειδικά για τον καρκίνο. Ορισμένοι επαγγελματίες υγείας πιστεύουν ότι το πράσινο τσάι είναι πιο υγιεινό, επειδή τα φύλλα του δεν οξειδώνονται και έτσι διατηρεί μεγάλο μέρος των βιταμινών, των μετάλλων και της χλωροφύλλης του και έχει υψηλότερες ποσότητες EGCG.

Από την άλλη πλευρά, το μαύρο τσάι περιέχει συνήθως περισσότερη καφεΐνη, η οποία θα μπορούσε να σας βοηθήσει να παραμείνετε συγκεντρωμένοι. Ωστόσο, η πρόσληψη υπερβολικής ποσότητας καφεΐνης μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις. Ανεξάρτητα από το αν προτιμάτε το πράσινο ή το μαύρο τσάι, οι άνθρωποι του τσαγιού μπορούν να χαίρονται, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν πολλά τεκμηριωμένα οφέλη.