Μια νέα σουηδική έρευνα έρχεται να ρίξει φως στις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει στην υγεία της γυναίκας η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

Σύμφωνα με την έρευνα το 42% των γυναικών που έτρωγαν περισσότερα από 25 γραμμάρια κόκκινου κρέατος την ημέρα είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό σε σχέση με τις γυναίκες που έτρωγαν λίγο κρέας.

Όσες γυναίκες ανήκαν στο 20%, που έτρωγε τουλάχιστον 86 γραμμάρια ημερησίως, είχαν 22% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού από φράξιμο αρτηρίας, σε σχέση με όσες έτρωγαν λιγότερα από 36,5 γραμμάρια τη μέρα.

Η διατροφή με άφθονο κόκκινο κρέας έχει συνδεθεί από παλαιότερες έρευνες με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως ο αυξημένος κίνδυνος για ορισμένες μορφές καρκίνου, καρδιοπάθεια και υψηλή πίεση αίματος.

Το κόκκινο κρέας βρέθηκε να αυξάνει περισσότερο τον κίνδυνο εγκεφαλικού στις μη καπνίστριες και στις γυναίκες χωρίς διαβήτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας περιέχει πολύ νάτριο που μπορεί να αυξήσει την πίεση του αίματος, καθώς και σίδηρο που μπορεί να επιταχύνει την παραγωγή ελευθέρων ριζών, οι οποίες κάνουν ζημιές στους ιστούς και τις αρτηρίες.