Αν θέλετε να υιοθετήσετε ένα πραγματικά υγιεινό τρόπο ζωής είναι σημαντικό να γνωρίζετε την απατηλή φύση ορισμένων τροφίμων. Ενώ πολλά τρόφιμα λόγω μάρκετινγκ πλασάρονται ως υγιεινά, τελικά μπορούν να παραπλανήσουν τους ανυποψίαστους καταναλωτές. Ποια είναι, λοιπόν, τα πιο συνηθισμένα τρόφιμα που μπορεί να φαίνονται υγιεινά, στην πραγματικότητα δεν έχουν θρεπτική αξία;

1. Συμπυκνωμένοι χυμοί φρούτων

Οι χυμοί φρούτων συχνά θεωρούνται ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση σε σχέση με τα ζαχαρούχα ροφήματα. Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι χυμοί φρούτων ίδιοι. Πολλοί δημοφιλείς συμπυκνωμένοι χυμοί που βρίσκονται στα σούπερ μάρκετ συχνά περιέχουν υψηλά επίπεδα πρόσθετων pακχάρων και στερούνται τις φυτικές ίνες και τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν σε ολόκληρα φρούτα. Ακόμη και όταν αναγράφεται η ένδειξη «100% φυσικός», αυτοί οι συμπυκνωμένοι χυμοί μπορεί να οδηγήσουν σε αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα και να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους, εάν καταναλώνονται υπερβολικά.

2. Επιδόρπια γιαουρτιών

Το γιαούρτι έχει από καιρό χαρακτηριστεί ως θρεπτικό τρόφιμο λόγω της περιεκτικότητάς του σε προβιοτικά και ασβέστιο. Ωστόσο, τα επιδόρπια γιαουρτιού συχνά κρύβουν έναν κίνδυνο: τα υπερβολικά πρόσθετα σάκχαρα. Ενώ μπορεί να έχουν νόστιμη γεύση, αυτά τα γιαούρτια μπορεί να είναι τόσο ζαχαρούχα όσο και μια πάστα, αναιρώντας τα οφέλη για την υγεία που ισχυρίζονται ότι προσφέρουν. Η επιλογή απλού γιαουρτιού και η προσθήκη φρέσκων φρούτων ή λίγου μελιού μπορεί να είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση, επιτρέποντάς σας να ελέγχετε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

3. Έτοιμες μπάρες δημητριακών

Οι έτοιμες μπάρες δημητριακών έχουν αποκτήσει δημοτικότητα ως μια βολική και φαινομενικά υγιεινή επιλογή σνακ. Ωστόσο, πολλές από αυτές που βρίσκεις στα σούπερ μάρκετ είναι φορτωμένες με σάκχαρα, ανθυγιεινά λίπη και τεχνητά πρόσθετα. Αυτές οι μπάρες συχνά έσυσκευάζουν σημαντικό αριθμό θερμίδων χωρίς να προσφέρουν ουσιαστική θρεπτική αξία. Η ανάγνωση των ετικετών των συστατικών είναι ζωτικής σημασίας, καθώς ορισμένες μπορεί να περιέχουν επεξεργασμένα δημητριακά, υδρογονωμένα έλαια και σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη. Σκεφτείτε να φτιάξετε σπιτικές μπάρες δημητριακών που θα γνωρίζετε τι έχετε βάλει μέσα.

4. Τσιπς λαχανικών

Με τα ζωηρά τους χρώματα και πρωτότυπα ονόματα όπως «τσιπς γλυκοπατάτας» ή «τσιπς κολοκυθιού», τα τσιπς λαχανικών δημιουργούν μια ψευδαίσθηση ότι θα φας κάτι υγιεινό. Δυστυχώς, πολλά τσιπς λαχανικών του εμπορίου παρασκευάζονται με τηγάνισμα σε ανθυγιεινά έλαια, με αποτέλεσμα να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λίπος. Επιπλέον, η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά συχνά μειώνεται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας τηγανίσματος. Αντ’ αυτού, επιλέξτε φρέσκα, ωμά λαχανικά ή σπιτικά ψημένα τσιπς λαχανικών για ένα πραγματικά θρεπτικό και ικανοποιητικό σνακ.