Το μέσο μήκος του πέους έχει αυξηθεί τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτό μπορεί να μην είναι αυτό που ονειρεύεται κάθε άνδρας.

Οι ερευνητές φοβούνται ότι η αύξηση του μήκους του πέους οφείλεται σε ανθυγιεινές συνήθειες, όπως η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού ή η κυρίως καθιστική ζωή, ή ακόμη και η ρύπανση.

Ο Dr. Michael Eisenberg, συγγραφέας της μελέτης, στο blog Scope του Stanford Medicine, δήλωσε πως «οποιαδήποτε συνολική αλλαγή στην ανάπτυξη είναι ανησυχητική, επειδή το αναπαραγωγικό μας σύστημα είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της ανθρώπινης βιολογίας». Συνεχίζοντας, πρόσθεσε ότι «αν βλέπουμε μια τόσο γρήγορη αλλαγή, σημαίνει ότι κάτι ισχυρό συμβαίνει στο σώμα μας».

Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, που δημοσιεύθηκε στο World Journal of Men’s Health, ανέλυσε δεδομένα από 75 μελέτες με περισσότερους από 55.000 άνδρες από το 1992 έως το 2021, εστιάζοντας στο μήκος του στυτικού πέους. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το μέσο μέγεθος του πέους είχε αυξηθεί κατά 24% σε σχεδόν τρεις δεκαετίες.

«Το μήκος του πέους σε στύση μεγαλώνει, από 12,2 εκατοστά, κατά μέσο όρο, σε 15,2 εκατοστά, τα τελευταία 29 χρόνια», δήλωσε ο Δρ Eisenberg. Ο ίδιος, είχε υποθέσει ότι θα έβλεπε μείωση του μήκους – αντίθετα διαπίστωσε το αντίθετο.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις τάσεις που είχαμε δει σε άλλες μετρήσεις της αναπαραγωγικής υγείας των ανδρών, σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μείωση του μήκους του πέους λόγω των ίδιων περιβαλλοντικών εκθέσεων», είπε. «Αυτό που βρήκαμε ήταν αρκετά διαφορετικό από τις τάσεις σε άλλους τομείς της ανδρικής γονιμότητας και υγείας», πρόσθεσε.

Σε τι οφείλεται η αύξηση του μεγέθους

Άνδρ

Σύμφωνα με τον Δρ Eisenberg , η έκθεση σε χημικές ουσίες από φυτοφάρμακα ή προϊόντα υγιεινής, θα μπορούσε να είναι ένας από τους διάφορους παράγοντες που προκαλούν τη γρήγορη ανάπτυξη του πέους. Τέτοιες χημικές ουσίες μπορούν να διαταράξουν το ενδοκρινικό σύστημα, το οποίο ρυθμίζει τις ορμόνες.

Προηγούμενες μελέτες έχουν ισχυριστεί ότι η ρύπανση συρρικνώνει το πέος – ωστόσο, αυτή η μελέτη μπορεί να αποδείξει ότι αυτά τα ευρήματα είναι ψευδή.

Το 2018, μια άλλη μελέτη με επικεφαλής τον Dr. Austen Slade από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, υποστήριξε ότι οι καλογυμνασμένοι άνδρες είχαν λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα υπογονιμότητας.

Κάποιες μελέτες για το μέγεθος του πέους έχουν επικριθεί ότι εκμεταλλεύονται τις ανδρικές ανασφάλειες, ειδικά όσον αφορά την υπογονιμότητα.

«Δίνουμε στους άνδρες τόσο κακή δημοσιότητα όλη την ώρα και το μόνο πράγμα που τους φοβίζει είναι ότι το μέγεθος έχει σημασία. Το να λέμε τώρα ότι έχουν μικρότερες πιθανότητες να γίνουν πατέρες δεν είναι καλό μήνυμα», δήλωσε η Sheena Lewis, από το Πανεπιστήμιο Queen’s του Μπέλφαστ, κατά τη διάρκεια της μελέτης για την υπογονιμότητα, η οποία διαπίστωσε ότι τα μικρότερα πέη συνδέονται με προβλήματα γονιμότητας.

«Αυτό είναι επίσης ένα πρόβλημα στο οποίο δεν μπορείτε να βρείτε λύση – τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό; Πρόκειται για μια πολύ πρωτότυπη ιδέα, αλλά η μελέτη δεν μας λέει ποιο είναι το φυσιολογικό μήκος πέους», πρόσθεσε.