Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, μίλησε για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού την XBB.1.5 και ανέφερε πως είναι το πιο μεταδοτικό στέλεχος της Όμικρον, ενώ σημείωσε ότι κάποια στιγμή πρόκειται να έρθει και στην Ελλάδα.

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ανέφερε πως «κυκλοφορεί στις ΗΠΑ και εντοπίζεται στο 40% των κρουσμάτων. Είναι πιο μεταδοτική παραλλαγή από άλλα στελέχη και ανήκει στην οικογένεια στελεχών της Όμικρον.

«Δεν υπάρχει ένδειξη αυτή τη στιγμή, ωστόσο, ότι προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση ή αυξημένη θνησιμότητα. Δεν γνωρίζουμε αν έχει έρθει ήδη στην Ελλάδα, αλλά θα έρθει κι εδώ. Το ψάχνουμε, ίσως έχει έρθει, αλλά σε πολύ μικρό αριθμό», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, είπε ότι «η διαφορά είναι ότι η Κίνα έκανε μία προσπάθεια για μηδενικό κορονοϊό και, όταν τα μέτρα χαλάρωσαν, εμφάνισε πολλά κρούσματα. Η ανησυχία είναι λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων, όχι λόγω παραλλαγής όπως στις ΗΠΑ».

«Δεδομένης της υψηλής ανοσίας στην Ευρώπη, δεν ανησυχούν τα σημερινά δεδομένα της κατάστασης στην Κίνα», πρόσθεσε στη συνέχεια μεταξύ άλλων.