Η διαλείπουσα νηστεία, τον τελευταίο καιρό αποτελεί όλο και πιο δημοφιλή επιλογή για απώλεια βάρους, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που την υιοθετούν γιατί απλώς ταιριάζει στο πρόγραμμά τους.

Η ιστορικός τροφίμων Amy Bentley εξήγησε στο The Atlantic ότι η τάση μας να τρώμε τρία γεύματα την ημέρα δεν βασίζεται στη διατροφική επιστήμη ή στη φυσική ανθρώπινη όρεξη, αλλά μάλλον σε έναν κοινωνικό κανόνα. Παρόλα αυτά, πολλοί από εμάς αναγκάζουμε τον εαυτό μας να τρώει στις «κανονικές ώρες των γευμάτων», επειδή έτσι έχουμε μάθει να κάνουμε.

Ορισμένοι άνθρωποι, όμως, έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από αυτό το διατροφικό μοντέλο υπέρ ενός πιο προσαρμοσμένου διατροφικού πλάνου που ταιριάζει καλύτερα στον τρόπο ζωής τους και στις ανάγκες του σώματός τους.

Τι είναι η διαλείπουσα νηστεία

Απώλεια βάρους

Η διαλείπουσα νηστεία είναι ένα διατροφικό πλάνο που προγραμματίζει τακτικά μια ώρα για νηστεία και μια ώρα για φαγητό (σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine). Ενώ υπάρχουν πολλοί τρόποι νηστείας, πολλοί προτιμούν μια καθημερινή προσέγγιση που περιορίζει την κατανάλωση τροφής σε ένα παράθυρο έξι ή οκτώ ωρών κάθε μέρα, που αναφέρεται ως 18:6 ή 16:8, αντίστοιχα.

Πώς λειτουργεί η μέθοδος 18:6

Απώλεια βάρους

Η μέθοδος νηστείας 18:6 περιλαμβάνει 18 ώρες νηστείας, αφήνοντας σας ένα παράθυρο φαγητού έξι ωρών. Το Pop Sugar σημειώνει ότι πρόκειται για μια πιο άκαμπτη μορφή νηστείας σε σχέση με τις μεθόδους 14:10 ή 16:8. Είναι η καταλληλότερη για τους πιο έμπειρους με τη συγκεκριμένη μέθοδο ή για εκείνους που θεωρούν ότι ένα παράθυρο φαγητού οκτώ ωρών τους επιτρέπει πολύ χρόνο για να τρώνε πολύ.

Ενώ οι 18 ώρες νηστείας μπορεί να φαίνονται πολλές, η Ιατρική Κλινική Wharton τονίζει ότι οι οκτώ από αυτές τις ώρες θα περάσουν για ύπνο. Αν και πρόκειται για μια πιο αυστηρή μέθοδο νηστείας, η μέθοδος 18:6 επιτρέπει, επίσης, κάποια ευελιξία όσον αφορά το πότε αρχίζει και πότε τελειώνει το εξάωρο παράθυρό σας.

Απώλεια βάρους

Αν δεν είστε ο τύπος που κοιμάται νωρίς, ένα παράθυρο φαγητού από τις 2 μ.μ. έως τις 8 μ.μ. μπορεί να είναι ιδανικό. Αν, από την άλλη, το πρωινό είναι το φόρτε σας, το εξάωρο από τις 10 π.μ. έως τις 16.00 μ.μ. μπορεί να σας ταιριάζει καλύτερα. Η ομορφιά ενός σύντομου διατροφικού παραθύρου είναι ότι μπορείτε να σταματήσετε να μετράτε τις θερμίδες που προσλαμβάνετε και να απολαύσετε θρεπτικά, ικανοποιητικά γεύματα.

Η Rozalyn Anderson, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin, δήλωσε μιλώντας στο BBC ότι η διαλειμματική νηστεία μας ταιριάζει καλύτερα από εξελικτική άποψη. Δίνοντας στο σώμα μας ένα ουσιαστικό διάλειμμα από το βαρύ φορτίο της πέψης επιτρέπει χώρο για την κυτταρική επισκευή και την απελευθέρωση ενέργειας από το σώμα μας.

Το Healthline αναφέρει ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, να μειώσει τη φλεγμονή και την αντίσταση στην ινσουλίνη, να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου.