Οι παραπληγικοί θα μπορέσουν μελλοντικά να περπατούν με τη χρήση βιονικών παντελονιών; Στην πραγματικότητα ήδη υπάρχουν, χάρις στον επιχειρηματία Amit Goffer, που αρνήθηκε να τον καταβάλει η κατάστασή του. Έχασε τα πόδια του σε αυτοκινητιστικό ατύχημα το 1997. Εφεύρε ρομποτικά παντελόνια που χρησιμοποιούν αισθητήρες και μοτέρ για να επιτρέπει στους παραπληγικούς ασθενείς να στέκονται, να περπατούν, ακόμα και να ανεβαίνουν σκάλες.

Μετά από κλινικές έρευνες που διήρκεσαν αρκετά χρόνια, στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ, θα είναι διαθέσιμα προς πώληση τον Ιανουάριο σε κέντρα αποκατάστασης διαφόρων χωρών.

Τα νέα πόδια του Goffer αποτελούν μέρος αυξητικής τάσης ανάπτυξης βιονικών μελών που σχεδιάζονται για αναπήρους.
Η αμερικανική Tibion Corp, προωθεί το βιονικό πόδι που έχει σκοπό να βοηθήσει τους ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο να ξαναπερπατήσουν. Η εταιρεία Ossur από την Ισλανδία κατασκευάζει προσθετικό γόνατο με μοτέρ που επιτρέπει να περπατήσουν όσοι έχουν υποστεί ακρωτηριασμό.

Η Rex Bionics στη Νέα Ζηλανδία ανέπτυξε ρομποτική συσκευή που λειτουργεί με joystick.

Το σύστημα του Goffer, που πωλείται από την εταιρία του, Argo Medical, ονομάζεται «ReWalk» και χρησιμοποιεί δεκανίκια για σταθερότητα όταν οι χρήστες γέρνουν μπροστά και κινούν το άνω μέρος του σώματός τους με διαφορετικούς τρόπους.

Η συσκευή φοριέται έξω από τα ρούχα και αποτελείται από σίδερα στο μηρό με αισθητήρες και μηχανικές αρθρώσεις που ανταποκρίνονται σε ανεπαίσθητες αλλαγές της κίνησης του άνω μέρους του σώματος και αλλαγές στην ισορροπία. Μια ζώνη γύρω από τη μέση και τους ώμους διατηρεί τη στολή στη θέση της, ενώ μια τσάντα πλάτης περιέχει τον υπολογιστή και μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία διάρκειας 3,5 ωρών.

Το «ReWalk» είναι μια ανθρώπινη συσκευή που δεν μπορεί να περπατήσει από μόνη της. Ο χρήστης δεν περπατά μόνος παρά μόνο με τη συσκευή. Και ενώ τα νέα βιονικά μέλη μπορεί ενδεχομένως να μην επιτρέπουν στους ανθρώπους να τρέχουν τόσο γρήγορα ή με μεγάλη ισχύ, για τον άνθρωπο που έχει ημιπληγία ή παραπληγία το κέρδος είναι αξιοθαύμαστο.

Πηγή: iatronet.gr