Αϋπνία θεωρείται η δυσκολία του ατόμου να αποκοιμηθεί ή να ξαναπέσει για ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφού έχει ξυπνήσει. Μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες και να διαρκέσει από μερικές ημέρες έως και μήνες ή χρόνια. Ας δούμε παρακάτω 8 τρόπους, ώστε να αντιμετωπίσουμε την αϋπνία.

  1. Διατηρήστε το υπνοδωμάτιο σκοτεινό: Ακόμα και μια μικρή πηγή φωτός μπορεί να αποσπά τον εγκέφαλο και να μην του επιτρέπει να ηρεμήσει. Σβήστε όλα τα φώτα και άλλες πηγές, οι οποίες εκπέμπουν φως, όπως τηλεόραση, laptops κ.α.
  2. Μην κοιμάστε αργά κατά τη διάρκεια της ημέρας: Εάν θέλετε να κοιμηθείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμήστε μεσημβρινές ώρες, καθώς ακόμα και ένας μικρής διάρκειας απογευματινός ύπνος, μπορεί να αποσυντονίσει τον φυσιολογικό ρυθμό σας.
  3. Αποφύγετε το φαγητό λίγο πριν κοιμηθείτε: Καλό θα είναι το τελευταίο σας γεύμα να είναι 2 με 3 ώρες πριν την κατάκλιση, ώστε να έχετε χωνέψει. Ειδικά άτομα που πάσχουν από παλινδρόμηση ή άλλα πεπτικά προβλήματα θα πρέπει να είναι ακόμα πιο τυπικοί με τη διατήρηση ενός συγκεκριμένου ωραρίου στα γεύματά τους.
  4. Σωματική άσκηση: Η τακτική σωματική άσκηση βοηθά στην αντιμετώπιση της αϋπνίας. Θα πρέπει όμως να γίνεται αρκετή ώρα πριν την κατάκλιση, ώστε να έχει πέσει ο καρδιακός ρυθμός και τα επίπεδα αδρεναλίνης, τα οποία έχουν αυξηθεί με την άσκηση. Πριν τον ύπνο ιδανική σωματική άσκηση θεωρείται η yoga, καθώς ηρεμεί το σώμα και τον εγκέφαλο.
  5. Ροφήματα από βότανα: Ορισμένα βότανα έχουν χαλαρωτικές ιδιότητες και βοηθούν τον οργανισμό να ηρεμήσει, με αποτέλεσμα την διευκόλυνση του ύπνου. Μια ζεστή κούπα με χαμομήλι, λεβάντα, βαλεριάνα ή λυκίσκο πριν την κατάκλιση θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε.
  6. Ζεστό μπάνιο πριν την κατάκλιση: Το ζεστό μπάνιο μια με δύο ώρες πριν πάτε στο κρεβάτι, μπορεί να σας βοηθήσει στον ύπνο,  ειδικά αν η αιτία της αϋπνίας σας είναι το άγχος.
  7. Φαρμακευτική αγωγή: Σε κάποιες περιπτώσεις αϋπνίας μπορούν να χορηγηθούν υπναγωγά φάρμακα, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, εφόσον κριθεί απαραίτητο από τον ειδικό γιατρό. Η μελατονίνη, μια ουσία που εκκρίνεται φυσιολογικά και από τον οργανισμό και μπορεί να τη βρει κανείς και σε συμπληρώματα διατροφής, βοηθάει στην έλευση του ύπνου και τον επανασυγχρονισμό του βιολογικού ρολογιού.
  8. Διάφορες τεχνικές χαλάρωσης:  Οι μυϊκές τάσεις, οι ελεγχόμενες αναπνοές, ο διαλογισμός, ο έλεγχος των εξωτερικών ερεθισμάτων, η καθιέρωση σταθερών συνηθειών ωρών φαγητού, ύπνου και η αποφυγή καφεΐνης (υγιεινή του ύπνου) βοηθούν στην αντιμετώπιση της αϋπνίας.

Πηγές:

mednutrition.gr

onlyhuman.gr