Τη σημασία της χρήσης μάσκας στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού επισημαίνει το ECDC, σημειώνοντας ότι μειώνει την απελευθέρωση αναπνευστικών σταγονιδίων από ασυμπτωματικά/προσυμπτωματικά άτομα ή από άτομα με ήπια μη ειδικά συμπτώματα.

Η χρήση μάσκας προσώπου για το σκοπό αυτό μπορεί να υιοθετηθεί για τη μείωση του κοινωνικού αντίκτυπου που σχετίζεται με την απουσία από την εργασία ή τις πιέσεις της υγειονομικής περίθαλψης λόγω μόλυνσης ή για την προστασία ευάλωτων ατόμων σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα.

Ειδικότερα, όσον αφορά στους εξωτερικούς χώρους, όταν ο στόχος είναι ο περιορισμός της μετάδοσης στην κοινότητα και η φυσική απόσταση δεν είναι δυνατή, η χρήση μάσκας προσώπου θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε πολυσύχναστα σημεία αναφέρει η ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Επίσης, η χρήση μάσκας προσώπου θα πρέπει να θεωρείται ένα από τα πιθανά μέτρα σε δημόσιους χώρους, όπως καταστήματα, σούπερ μάρκετ, κόμβους μεταφοράς (π.χ. λιμάνια, αεροδρόμια, σταθμοί τρένων/ πούλμαν) και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η μάσκα στο σπίτι

Παράλληλα, η χρήση ιατρικής μάσκας προσώπου στο σπίτι θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για άτομα με συμπτώματα COVID-19 ή για επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 και για άτομα που μοιράζονται το νοικοκυριό τους, ειδικά όταν δεν είναι εφικτή η απομόνωση του ατόμου με συμπτώματα ή του επιβεβαιωμένου κρούσματος.

Σε χώρους φροντίδας, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι μάσκες προσώπου για την προστασία των ευάλωτων ατόμων, όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις. Σε αυτή την περίπτωση, οι μάσκες προσώπου μπορούν να συνιστώνται τόσο για ευάλωτα άτομα όσο και για άτομα που αλληλεπιδρούν τακτικά με αυτόν τον πληθυσμό.