Έως και εννέα φορές αυξημένα εμφανίζονται τα επίπεδα αντισωμάτων ατόμων που έλαβαν μια δεύτερη, «αναμνηστική» δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson για τον κορονοϊό, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, η οποία επικαλείται μελέτες στις οποίες και προέβη.

Όπως γράφει η Wall Street Journal, η εταιρεία δεν έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με το πότε ή πόσα άτομα συμμετείχαν στην κλινική δοκιμή, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σε βάση δεδομένων, η αναμνηστική δόση χορηγήθηκε έξι μήνες μετά τον πρώτο εμβολιασμό.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ενίσχυση της απόκρισης των αντισωμάτων σε συμμετέχοντες ηλικίας 18 έως 55 ετών, καθώς και σε 65 ετών και άνω που έλαβαν «χαμηλότερη» αναμνηστική δόση, κατά την ίδια πηγή.

Πιο αναλυτικά, η Johnson & Johnson ανέφερε πως τα επίπεδα αντισωμάτων αυξήθηκαν εννέα φορές σε άτομα που έλαβαν τη δεύτερη δόση του εμβολίου, συγκριτικά με έναν μήνα μετά τη λήψη της αρχικής δόσης.

Το παραπάνω, οδηγεί σε ένα πρώτο συμπέρασμα των ειδικών πως μια δεύτερη δόση του εμβολίου της για τον κορωνοϊό ενισχύει την ανοσολογική απόκριση, δικαιολογώντας μια «αναμνηστική» χορήγηση μετά από οκτώ μήνες.

Σημειώνεται πως και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) εκτιμούν ότι οι εμβολιασμένοι με το (μέχρι στιγμής) μονοδοσικό εμβόλιο όντως θα χρειαστούν ενισχυτική δόση, έστω για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, ωστόσο αναμένουν περισσότερα δεδομένα πριν προχωρήσουν σε ανακοινώσεις. 

«Ανυπομονούμε να συζητήσουμε με τις αρμόδιες υπηρεσίες υγείας σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης αναμνηστικής δόσης οκτώ ή και παραπάνω μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό», τόνισε ο Δρ Μαθάι Μάμεν, επικεφαλής της παγκόσμιας έρευνας για την «Janssen Pharmaceutical unit» της J&J.