Ένα χάπι που θα βοηθά τους ανθρώπους να περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλ είναι διαθέσιμο από σήμερα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το χάπι περιορίζει τη διάθεση για ποτό και μπορεί να χορηγηθεί παράλληλα με συμβουλευτική υποστήριξη.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας Υγείας και Φροντίδας (Nice), όπως γράφει σήμερα η βρετανική Guradian, έχει εκδώσει επίσημες οδηγίες για τη χορήγηση του φαρμάκου Nalmefene, σύμφωνα με τις οποίες ο ασθενής δικαιούται να αιτηθεί τη λήψη του εφόσον πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Το Nalmefene, που αποκαλείται και Selincro, είναι κατάλληλο για οποιονδήποτε πίνει τακτικά μεγάλες ποσότητες αλκοόλ την ημέρα, όπως αυτές έχουν οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δηλαδή 7,5 μονάδες για τους άνδρες και 5 για τις γυναίκες (1 μονάδα ισοδυναμεί με 10 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ, σύμφωνα με τον ΠΟΥ).

Το χάπι βοηθά τους ασθενείς να περιορίσουν σταδιακά την κατανάλωση του αλκοόλ και συνεπώς δεν ενδείκνυται για όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αλκοολισμού και πρέπει να το κόψουν αμέσως. Μπορεί να ληφθεί μια φορά την ημέρα και έχει σχεδιαστεί να χρησιμοποιείται όταν ο ασθενής θέλει να αντιμετωπίσει την έντονη επιθυμία για ποτό.

Το χάπι είναι κατάλληλο για ανθρώπους που «πιθανότατα δεν αναγνωρίζουν τον εαυτό τους ως αλκοολικό», δήλωσε η Lyndsey Dudley, εκπρόσωπος της Nice. «Είναι περισσότερο σαν το αυτοκόλλητο που χρησιμοποιούμε κατά του καπνίσματος, σε βοηθά να περιορίσεις το αλκοόλ που προσλαμβάνει ο οργανισμός. Κάποιες μέρες μπορεί να αισθάνεσαι περισσότερο δυνατός από άλλες», πρόσθεσε.