Τη σημασία του εμβολιασμού, μεταξύ των αναγκαίων βημάτων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία «φουντώνει» ξανά λόγω της μετάλλαξης Delta, ανέδειξε σε σημερινή του παρέμβαση ο καθηγητής στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

Σύμφωνα με όσα είπε στην ΕΡΤ το πρωί της Τετάρτης, η διαμορφούμενη κατάσταση απαιτεί «να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός» αλλά και «η οργάνωση της περίθαλψης και η ενίσχυση του συστήματος υγείας», δεδομένου πως η υγειονομική κρίση ενδεχομένως να είναι πιο δύσκολη το φθινόπωρο.

Αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση της ιοφορίας, με τον ιό να μεταφέρεται κυρίως μεταξύ της νεολαίας, είπε ο καθηγητής. «Η πραγματικότητα όμως θα αλλάξει όταν αναγκαστούμε να κλειστούμε στο σπίτι, λόγω καιρού», προειδοποίησε.

Εξάλλου, το φθινόπωρο θα μας βρει με υψηλότερο ιικό φορτίο, εν συγκρίσει με τον περασμένο Σεπτέμβρη, και με μία μετάλλαξη με αυξημένη μεταδοτικότητα, εκτίμησε.

Ο κ. Γεροτζιάφας σημείωσε, επίσης, πως «από τον Απρίλιο είχαν δημοσιευθεί επιστημονικά άρθρα για την εμφάνιση της Delta ως το νέο πανδημικό κύμα. Ήταν κάτι αναμενόμενο, αλλά το ζητούμενο είναι να μην επαναληφθεί η ίδια τραυματική εμπειρία του περασμένου Οκτωβρίου».

Θύμισε, δε, πως τα πρώτα κρούσματα με το ινδικό στέλεχος είχαν εντοπιστεί στη χώρα μας πριν μήνες, κοντά στο Πάσχα.

Τόνισε, εξάλλου, πως ο βαθμός που ένα νόσημα είναι θανατηφόρο εξαρτάται από την δυνατότητα των νοσοκομείων, των γιατρών και των νοσηλευτών να αντιμετωπίσουν την ασθένεια. Ένα νοσοκομείο διαλυμένο από την πίεση θα έχει μεγαλύτερη θνητότητα, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη, «το επιχείρημα ότι η μετάλλαξη δεν είναι θανατηφόρα το χρησιμοποιούν διάφοροι φιλοτομαριστές και σκοταδιστές, δήθεν επιστήμονες, προκειμένου να στηρίξουν ένα αντι-εμβολιαστικό κίνημα. Ο κόσμος πρέπει να μη παρασύρεται» και «να προστατευτεί, να εμβολιαστεί και να φοράει μάσκα, όπως και να ζητήσει από την πολιτεία να του παρέχει περίθαλψη νωρίς».

«Οι σκοταδιστές σε όλες τις χώρες λειτουργούν σα να κατευθύνονται από ένα κέντρο, που ποντάρει στην αποτυχία της διαχείρισης της πανδημίας, για να εξυπηρετήσουν άλλα σχέδια ανωμαλίας και ολοκληρωτισμού. Ο κόσμος δεν πρέπει να τους ακολουθήσει», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τα εμβόλια κατά της Covid-19, ο καθηγητής είπε πως είναι ασφαλή γιατί έχουν περάσει τις μελέτες της φάσης 3, δηλαδή ακολούθησαν όλη τη διαδικασία ελέγχου, αποτελεσματικότητος και ασφάλειας που προβλέπεται για τα φάρμακα:

«Είναι ψεύδος αυτό που διαδίδεται ότι τα εμβόλια είναι πειραματικά. Όσο περισσότερος κόσμος εμβολιάζεται τόσο πέφτει και η κίνηση του ιού, άρα προστατεύουμε και τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας».

Πλην του εμβολιασμού, επανέλαβε σε άλλο σημείο της ίδιας συνέντευξης ο κ. Γεροτζιάφας, η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί την ενίσχυση των νοσοκομείων αλλά και καλή επιδημιολογική επιτήρηση.