Από το τέλος του Απριλίου έχει γίνει γνωστό ότι περιστατικά μυοκαρδίτιδας μπορεί να εμφανιστούν σε νέους και αθλητικούς ανθρώπους μετά τον εμβολιασμό τους με εμβόλια mRNA. Οι υγειονομικές αρχές του Ισραήλ ήταν οι πρώτες που έκαναν τη σχετική αναφορά. Στο στάδιο εκείνο είχαν ήδη προχωρήσει σημαντικά με την εκστρατεία εμβολιασμού και είχαν αρκετά δεδομένα για τους ασθενείς.

Πρόσφατα, τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανέφεραν επίσης ότι έχουν υπάρξει περισσότερες από 1.000 αναφορές για περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας στις ΗΠΑ από τον Απρίλιο μετά από εμβολιασμούς με εμβόλια mRNA ενάντια στην COVID-19.

Τα CDC αντιμετωπίζουν αυτές τις περιπτώσεις ως παρενέργειες του εμβολίου, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle. Τα περιστατικά εμφανίστηκαν σε ανθρώπους που είχαν κάνει τα εμβόλια των BioNTech/Pfizer και Moderna. Πρόκειται για πολύ σπάνιες περιπτώσεις: Περίπου 13 σε ένα εκατομμύριο.

Οι περισσότεροι που επηρεάστηκαν ήταν έφηβοι και νεαροί άνω των 16 ετών. Τα περιστατικά παρουσιάστηκαν συνήθως εντός λίγων ημερών μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Η δήλωση των CDC ανέφερε πως «οι περισσότεροι ασθενείς που έλαβαν φροντίδα ανταποκρίθηκαν καλά στη θεραπεία και μετά από ανάπαυση αισθάνθηκαν γρήγορα καλύτερα».

Ο κίνδυνος από τη μυοκαρδίτιδα ή την περικαρδίτιδα μπορεί να είναι μεγάλος, αν για παράδειγμα αθλητές αντοχής δεν αναγνωρίσουν μια λοίμωξη ή δεν την πάρουν στα σοβαρά και συνεχίζουν να ασκούνται όταν το σώμα τους απαιτεί ξεκούραση, σημειώνει το δημοσίευμα.

Οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες ενεργοποίησης είναι ιοί, και κυρίως εκείνοι του κρυολογήματος, αλλά και ιοί έρπητα ή γρίπης. Συνήθως η φλεγμονή είναι αποτέλεσμα αντίδρασης του ανοσοποιητικού στον ιό.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα μπορούν επίσης να προκαλέσουν τέτοιες φλεγμονές, καθώς και τα φάρμακα, τα βαρέα μέταλλα και ραδιενεργές ουσίες ή τραυματισμοί. Οι μυκητιακές λοιμώξεις αποτελούν επίσης κίνδυνο, ειδικά για εκείνους που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Ποια συμπτώματα πρέπει να προσέξω;

Μετά τον εμβολιασμό, οποιοσδήποτε αισθάνεται πόνο στο στήθος, δύσπνοια ή αισθάνεται ότι η καρδιά του χτυπά αρκετά γρήγορα, πρέπει να δει γιατρό. Αυτά τα συμπτώματα είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι, ειδικά στη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό.

Οι άνθρωποι είναι πολύ πιο πιθανό πάντως να εμφανίσουν μια σοβαρή λοίμωξη στην καρδιά αφότου νοσήσουν με COVID-19 παρά μετά τον εμβολιασμό. Στις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν στις ΗΠΑ, αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά μετά τους εμβολιασμούς.

Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, τα CDC συνεχίζουν να συστήνουν τον εμβολιασμό για όσους είναι 12 ετών και πάνω. Είναι σημαντικό να κάνουμε τη δεύτερη δόση για να έχουμε πλήρη προστασία, αναφέρουν οι αμερικανικές αρχές.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.