Τα ενεργειακά ποτά μπορεί να δίνουν ενέργεια, υπάρχει, όμως, και αυξημένη πιθανότητα να προκαλέσουν παρενέργειες στην υγεία.

Σύμφωνα με επιστήμονες από το Τέξας τα ενεργειακά ροφήματα ενδέχεται να περιέχουν περισσότερη καφεΐνη από ό,τι ένα φλιτζάνι καφέ. Επιπλέον, η ποσότητα αυτή της καφεΐνης μπορεί σε συνδυασμό με άλλα συστατικά, όπως είναι το αλκοόλ, να είναι επικίνδυνη.

Η περιεκτικότητα καφεΐνης στα ενεργειακά ροφήματα ποικίλλει από 70 ως 200 μιλιγκράμ ανά περίπου 450 γραμμάρια σε σύγκριση με ένα φλιτζάνι καφέ που μπορεί να περιέχει από 40 ως 150 μιλιγκράμ καφεΐνης ανά 230 γραμμάρια καφέ.

Ακόμη πιο σημαντική είναι η αλληλεπίδραση της καφεΐνης με τα συστατικά που δεν αναφέρονται συχνά στη συσκευασία, όπως το φυτικό διεγερτικό γκουαρανά, το αμινοξύ ταυρίνη και άλλα βότανα, βιταμίνες και μέταλλα.

Αυτό που εμπνέει ανησυχία είναι πώς μία τέτοια αλληλεπίδραση μπορεί να επηρεάσει τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση, ακόμη και την ψυχική κατάσταση, ειδικά όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, μαζί με αλκοόλ.

Τα ροφήματα αυτά μπορεί να αυξήσουν την πίεση και τον καρδιακό ρυθμό, ενώ υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν σοβαρή αφυδάτωση σε όσους τα καταναλώνουν.