Στην καφεΐνη, την οποία περιέχουν συνήθως τα ενεργειακά ροφήματα, εστιάζουν την προσοχή τους οι ερευνητές που εντόπισαν σύνδεση της αυξημένης κατανάλωσής τους με τον κίνδυνο εξάρτησης από το αλκοόλ.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Μέριλαντ μελέτησαν περισσότερους από 1.000 νέους, κυρίως φοιτητές, οι οποίοι κατανάλωναν τουλάχιστον ένα ενεργειακό ρόφημα την εβδομάδα. Διαπίστωσαν ότι οι νέοι αυτοί ήταν πιθανότερο να αρχίσουν να πίνουν αλκοόλ σε νεαρότερη ηλικία, να καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ κάθε φορά που έπιναν και, τελικά, σταδιακά να αναπτύξουν εξάρτηση από το αλκοόλ.

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι το περιεχόμενο των ενεργειακών ποτών δεν ελέγχεται (π.χ. για την ποσότητα της καφεΐνης) και επέστησαν την προσοχή στην ανάγκη εστίασης στις πιθανές αρνητικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία από αυτά τα ροφήματα, ιδίως στους νέους. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει τους κινδύνους από το ανακάτεμα ενεργειακών ποτών με αλκοολούχα ποτά. Η καφεΐνη «καμουφλάρει» την επίδραση του αλκοόλ, ώσπου ο οργανισμός να εθιστεί πιθανώς σε αυτό, επειδή ο χρήστης νιώθει λιγότερο μεθυσμένος από ό,τι θα ένιωθε αν δεν είχε πιει το ενεργειακό ποτό.