Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στο Ντάλας του Τέξας ο ασθενής που έχει προσβληθεί από τον φονικό ιό Έμπολα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Texas Health Presbyterian Hospital.

Προς το παρόν δεν έχουν δοθεί περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον συγκεκριμένο ασθενή, ο οποίος εισήχθη στο νοσοκομείο την Κυριακή κι ενώ είχε φτάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αεροπορικώς από τη Λιβερία έξι ημέρες νωρίτερα.

Οι καναδικές υγειονομικές υπηρεσίες αλλά και το υπουργείο Πληροφοριών της Λιβερίας ανακοίνωσαν ότι ο συγκεκριμένος ασθενής, που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση και σε καραντίνα, ταξίδεψε από τη χώρα της δυτικής Αφρικής προς τις ΗΠΑ, μέσω Βρυξελλών.

Σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση του αμερικανικού νοσοκομείου για την κατάσταση του ασθενούς η κυβέρνηση της Λιβερίας ανακοίνωσε ότι ο ασθενής δεν εμφάνιζε πυρετό ή οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα του ιού Έμπολα όταν αναχώρησε αεροπορικώς από τη χώρα την 19η Σεπτεμβρίου προς τις ΗΠΑ.

Όπως είπε ο υπουργός Πληροφοριών της Λιβερίας Λούις Μπράουν, η χώρα αυτή της δυτικής Αφρικής είχε θέσει σε εφαρμογή «αυστηρά μέτρα» για να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού Έμπολα μέσω των αεροπορικών ταξιδιών και ότι διεξάγονται αυστηροί έλεγχοι, οι οποίοι αναθεωρούνται συνεχώς.

«Αυτό το περιστατικό καταδεικνύει τη διεθνή διάσταση της κρίσης του ιού Έμπολα. Επί μήνες, η κυβέρνηση της Λιβερίας τονίζει ότι η ασθένεια αυτή δεν είναι απλά ένα πρόβλημα της Λιβερίας ή της δυτικής Αφρικής» ανέφερε ακόμη ο υπουργός Πληροφοριών της Λιβερίας.

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανακοίνωσε ότι ο ασθενής ζήτησε ιατρική φροντίδα έξι ημέρες μετά την άφιξη του στο Τέξας, την 20ή Σεπτεμβρίου, και εισήχθη σε θάλαμο απομόνωσης δύο ημέρες αργότερα.