Ένας ασθενής που παρουσιάζει συμπτώματα παρόμοια με αυτά που προκαλεί ο ιός Έμπολα και ο οποίος είχε πρόσφατα ταξιδέψει στη Νιγηρία εισήχθη σήμερα σε νοσοκομείο της Ουάσινγκτον στις ΗΠΑ.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι εισήχθη ένας ασθενής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Howard σε σταθερή κατάσταση, έπειτα από ένα ταξίδι που πραγματοποίησε στη Νιγηρία, καθώς παρουσιάζει συμπτώματα που ενδέχεται να είναι αυτά του Έμπολα», δήλωσε η Κέρι-Αν Χάμιλτον, μια εκπρόσωπος του νοσοκομείου. Για προληπτικούς λόγους ο ασθενής νοσηλεύεται σε καραντίνα. Προς το παρόν δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα άλλα στοιχεία του ανθρώπου αυτού.

Στο μεταξύ ένας Λιβεριανός που έφτασε στο Ντάλας του Τέξας στις 20 Σεπτεμβρίου από τη χώρα καταγωγής του είναι ο πρώτος ασθενής που διαγνώστηκε με τον ιό Έμπολα στις ΗΠΑ. Νοσηλεύεται από τις 30 Σεπτεμβρίου σε νοσοκομείο του Ντάλας. Οι αρχές του Τέξας ανακοίνωσαν ότι από τους περίπου 100 ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή αυτό οι 50 παρακολουθούνται καθημερινά και για 10 από αυτούς εκτιμάται ότι αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο.

Εξάλλου το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι σχεδόν 4.000 αμερικανοί στρατιώτες θα αναπτυχθούν στη δυτική Αφρική στο πλαίσιο της προσπάθειας των ΗΠΑ να υποστηρίξουν την αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού. «Προβλέπουμε ότι ενδέχεται να αναπτυχθούν σχεδόν 4.000 στρατιώτες για να υποστηρίξουν την αποστολή αυτή, αλλά προφανώς αποτιμούμε καθημερινά τις απαιτήσεις», δήλωσε ο αντιναύαρχος Τζον Κίμρπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Παράλληλα κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναμένεται να παραχωρήσουν στις 22:30 ώρα Ελλάδας συνέντευξη Τύπου στην οποία θα παρουσιάσουν την απάντηση της αμερικανικής κυβέρνησης στην επιδημία του ιού Έμπολα.