Τις τελευταίες ημέρες έχουμε όλοι διαβάσει και ακούσει πολλά σχετικά για το ποιες μάσκες είναι οι καταλληλότερες και ποιες συνίστανται για χρήση. Έχουμε ακούσει ότι σε κάποιες χώρες ακολουθούν διαφορετική προσέγγιση στο θέμα από κάποιες άλλες, με αποτέλεσμα στους πολίτες να έχει δημιουργηθεί σύγχυση σχετικά με το ποιες μάσκες να επιλέξουν για την ασφάλεια τους. 

Πριν αναφερθούμε στις διαθέσιμες επιλογές θα πρέπει να δούμε τα βασικά κριτήρια που λαμβάνουμε υπόψη μας όταν αγοράζουμε μάσκες, τα οποία είναι:

  1. Επίπεδο Προστασίας,
  2. Αντοχή,
  3. Άνεση,
  4. Συνολικό κόστος χρήσης.

Για το επίπεδο προστασίας θα αναλύσουμε παρακάτω τις προδιαγραφές του κάθε τύπου μάσκας.  Η αντοχή παίζει σημαντικό ρόλο καθώς όσο μεγαλύτερη αντοχή προσφέρει τόσο μεγαλύτερη είναι και διάρκεια ζωής και ασφάλεια προσφέρει.

Συνολικό κόστος Χρήσης

Μία φθηνότερη μάσκα δεν είναι απαραίτητα και η πιο οικονομική λύση. Μία επαναχρησιμοποιούμενη μάσκα που χρησιμοποιείται για δύο τουλάχιστον μήνες είναι συχνά οικονομικότερη λύση από πολλές μάσκες μίας χρήση που πρέπει να αλλάζονται καθημερινά ή και περισσότερες φορές μέσα στην ημέρα

Άνεση ίσον ασφάλεια

Αυτό που ίσως δεν έχετε σκεφτεί είναι ότι η άνεση και η καλή εφαρμογή προσφέρει ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα ασφάλειας καθώς δεν χρειάζεται διαρκώς να βγάζουμε, να πιάνουμε και να μετακινούμε την μάσκα που έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνουμε τις πιθανότητες μόλυνσης. Μια μάσκα που αφήνει κενά στο πρόσωπο, πέφτει διαρκώς ή μας ενοχλεί στην αναπνοή και μας αναγκάζει να την επανατοποθετούμε παρέχει επι της ουσίας χαμηλότερη προστασία από τις τυπικές προδιαγραφές του υλικού κατασκευής της.

Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι επιλογές που έχουμε και ποια τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα αλλά και τα χαρακτηριστικά της κάθε επιλογής  αλλά και σας παραθέτουμε μερικά από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά των διαφορετικών μασκών που διατίθενται στο εμπόριο και τα πλεονεκτήματα που αυτές σας προσφέρουν.

Ιατρικές μάσκες μίας χρήσης

Οι γνωστές ιατρικές (ή χειρουργικές) μάσκες μίας χρήσης παρέχουν 95% προστασία, τουλάχιστον ως προς το υλικό τους το οποίο επιτυγχάνει  φιλτράρισμα υψηλής απόδοσης. Ωστόσο, μειονεκτούν λόγω της χαλαρής εφαρμογής τους στο πρόσωπο, καθώς επιτρέπει τη διείσδυση μικρών σωματιδίων που μπορεί να μεταφέρουν τον ιό. Η χρήση τους απαιτεί  προσοχή, καθώς δεν αδρανοποιούν τον Ιό και η λάθος χρήση τους μπορεί να σας εκθέσει στον Ιό. Στο επίπεδο της οικονομίας παρότι φθηνές ανά μονάδα πρέπει να φοριούνται μόνο μία φορά και όχι πάνω από 3-4 ώρες, γεγονός που αυξάνει το συνολικό κόστος χρήσης. 

Μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2)

Οι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2) χωρίς βαλβίδα είναι επίσης αποτελεσματικότητα έως και 95%. Έχουν καλύτερη εφαρμογή από τις χειρουργικές μάσκες ωστόσο, λόγω της πολύ στενής εφαρμογής τους, δεν είναι άνετες και δυσχεραίνουν την αναπνοή με αποτέλεσμα να είναι άβολη η παρατεταμένη χρήση τους ενώ πολλοί χρήστες αναγκάζονται να την βγάζουν κατά διαστήματα και να θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο. Όσον αφορά στην οικονομία,  μακροπρόθεσμα το κόστος τους, είναι εξαιρετικά υψηλό. 

Επαναχρησιμοποιούμενες υφασμάτινες μη ιατρικές μάσκες

Για αυτές τις μάσκες έχει γίνει πολύς λόγος τον τελευταίο καιρό. Οι μη ιατρικές μάσκες αποτελούνται από απλό βαμβακερό ή συνθετικό ύφασμα παρέχουν χαμηλότερα επίπεδα προστασίας. Επιπλέον, χρειάζονται πλύσιμο μετά από σχεδόν κάθε χρήση σε θερμοκρασία 60οC, το οποίο είναι δύσκολο και ασύμφορο. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι μη ιατρικές μάσκες που δεν αποτελούν ιατροτεχνολογικά προϊόντα ενέχουν κινδύνους, καθώς η μέθοδος, τα υλικά κατασκευής και η απόδοσή τους δεν είναι ελεγμένα. Προφανώς μπορεί να έχουν χαμηλότερο συνολικό κόστος χρήσης αλλά αυτό δεν ισχύει αν πλένονται καθημερινά τους 60οC όπως ενδείκνυται.

Επαναχρησιμοποιούμενες ιατρικές μάσκες

Οι επαναχρησιμοποιούμενες ιατρικές μάσκες είναι ένα συνδυασμός πλεονεκτημάτων από τις προηγούμενες κατηγορίες. Προσφέρουν υψηλή ποιότητα, με ειδικά επεξεργασμένο υλικό τους ώστε να εμποδίζει τη δράση του Covid-19 καθώς και άλλων ιών και βακτηρίων. Έχουν υψηλότερη αντοχή από τις μάσκες μία χρήσης και προτείνεται να επιλέγονται αυτές με το κλιπ μύτης για καλύτερη αναπνοή. Οικονομικά, ανάλογα με τις προδιαγραφές της μάσκας αποτελούν μία καλή επιλογή, με ένα προσιτό κόστος που σε διάρκεια χρήσης μειώνει πολύ το κόστος ανά χρήση.

Νέες τεχνολογίες αιχμής που πρέπει να γνωρίζετε

Πλέον κυκλοφορούν και στην Ελλάδα Ιατρικές μάσκες από υλικά νέας τεχνολογίας που συνδυάζουν όλα τα πλεονεκτήματα, είναι πιστοποιημένες με CE ως ιατροτεχνολογικό προϊόν Κλάσης Ι και χαρακτηρισμό χειρουργικής μάσκας Τύπου ΙΙ, σε συμμόρφωση με το πρότυπο ΕΝ 14683:2019. Ένα τέτοιο προϊόν είναι η Clarion Mask για τον νέο κορωνοϊό. Προϊόν ελβετικής τεχνολογίας LivinguardTM, η Clarion Mask πληροί τις παραπάνω προδιαγραφές, όμως επιπλέον προσφέρει την ιδιότητα να αδρανοποιεί τον ιό σε αντίθεση με όλες τις άλλες μάσκες. Επίσης είναι ανθεκτικές, με χαμηλό κόστος χρήσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν περισσότερες από 210 φορές και πλένονται απλά με τρεχούμενο κρύο νερό χωρίς απορρυπαντικό. 

Τεχνολογία LivinguardTM, που αδρανοποιεί την εξάπλωση του Κορωνοϊού στο 99,9%

Το πιο σημαντικό της νέας αυτής φιλοσοφίας της μάσκας, είναι ότι όχι μόνο φιλτράρει τον Ιό, αλλά τον αδρανοποιεί. Η μάσκα Clarion Mask εκτός του να φιλτράρει τον αέρα και τα τυχόν μικροσωματίδια, αδρανοποιεί κατά 99,9% τη δράση του SARS-CoV-2 που ευθύνεται για τη νόσο από τον νέο κορωνοϊό (COVID19), ενώ καταστρέφει ιούς και βακτήρια αποτρέποντας την εξάπλωσή τους στην επιφάνειά της. Η αποτελεσματικότητά της έχει αποδειχτεί σε επιστημονικές μελέτες ανεξάρτητων πανεπιστημίων. Επίσης, το υλικό της μάσκας είναι απόλυτα ασφαλές, καθώς δεν περιέχει τοξικά μέταλλα, όπως άργυρο και χαλκό.

Οικονομία και προστασία του περιβάλλοντος: Η Clarion Mask πλένεται εύκολα μόνο με κρύο νερό έως και 30 φορές (1 φορά εβδομαδιαίως) και μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί για 210 συνεχόμενες ημέρες, αντικαθιστώντας τουλάχιστον 200 μάσκες μίας χρήσης, γεγονός που την καθιστά πολύ πιο οικονομική και περιβαλλοντικά βιώσιμη επιλογή. 

Εφαρμογή και άνετη αναπνοή: Στα πλεονεκτήματα επίσης πρέπει να προστεθεί και η εξαιρετική εφαρμογή λόγω των ρυθμιζόμενων βρόγχων αυτιού και η γέφυρα (κλιπ) μύτης που βελτιώνουν την αναπνοή με αποτέλεσμα να φοράτε ανενόχλητα τη μάσκα πολλές ώρες, χωρίς να πρέπει να τη μετακινήσετε ή να την αφαιρέσετε. Το απαλό και άοσμο ύφασμα και η σχεδίαση, καθιστούν την Clarion Mask την καλύτερη επιλογή. Διατίθεται σε τρία χρώματα (γκρι, μπορντό και μπλε) στο ηλεκτρονικό κατάστημα της GEA Solutions, στη διεύθυνση: geasolutions.gr

H GEA Solutions, εισαγωγέας στην Ελλάδα των ιατρικών επαναχρησιμοποιούμενων μασκών, είναι μία αναγνωρισμένη εταιρία στον τομέα της ασφάλειας και της υγιεινής, με εξειδικευμένα προϊόντα που απευθύνονται σε υγειονομικό προσωπικό και εταιρείες παροχής υπηρεσιών υγείας, όπως πανεπιστήμια, ινστιτούτα, διαγνωστικά κέντρα κ.ά.