Στην τελική φάση για τη χρήση του εμβολίου ενάντια στον κορονοϊό στους πολίτες μπαίνουν οι ΗΠΑ. Τα δύο πρώτα θα χορηγηθούν στους Αμερικανούς πριν από τα Χριστούγεννα, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Αλεξ Άζαρ, μετά την ανακοίνωση της Moderna Inc ότι καταθέτει σήμερα αίτηση έγκρισης στις αμερικανικές Ρυθμιστικές Αρχές, μία εμβομάδα μετά τις BionTech/Pfizer.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ίδιος δήλωσε στο CBS ότι ο ίδιος και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα απευθυνθούν αργότερα σήμερα στους κυβερνήτες για να συζητήσουν το θέμα των εμβολίων και ποιες πληθυσμιακές ομάδες θα πρέπει να προηγηθούν στην επιχείρηση του εμβολιασμού.

Υπενθυμίζεται ότι, τρέχουν οι εξελίξεις όσον αφορά τα εμβόλια κατά της Covid-19. Η Moderna αναμένεται να καταθέσει εντός της ημέρας την αίτησή της για χορήγηση έκτακτης αδειοδότησης από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠA για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το εμβόλιό της είναι κατά 94,1% αποτελεσματικό, όπως προέκυψε από την ανάλυση του σταδίου 3 των δοκιμών.

Το εμβόλιο ήταν 100% αποτελεσματικό σε περιπτώσεις σοβαρής νόσου, ανέφερε ακόμη η εταιρεία, ενώ δεν υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλειά του.

«Πιστεύουμε ότι έχουμε ένα εμβόλιο που έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα. Τώρα έχουμε τα στοιχεία να το αποδείξουμε», δήλωσε ο Δρ. Ταλ Ζακς, επικεφαλής της ιατρικής ομάδας της Moderna. «Περιμένουμε να παίξουμε έναν σημαντικό ρόλο απέναντι σε αυτή την πανδημία», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι συγκινήθηκε όταν είδε την αποτελεσματικότητα 94,1% το Σαββατοκύριακο. «Ήταν η πρώτη φορά που επέτρεψα στον εαυτό μου να κλάψει. Σε αυτό το επίπεδο αποτελεσματικότητας, όταν κάνεις τα μαθηματικά για το τι σημαίνει για την πανδημία, είναι συγκλονιστικό».

Εκτός της αίτησης προς τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές, η εταιρεία θα καταθέσει αίτηση για υπό όρους έγκριση και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ο οποίος έχει ήδη αρχίσει την κυλιόμενη εξέταση των στοιχείων.

Η ανακοίνωση της Moderna έρχεται μετά από εκείνη των Pfizer και BioNTech ότι το εμβόλιό τους που χρησιμοποιεί επίσης τη νέα τεχνολογία messenger RNA (mRNA) ήταν 95% αποτελεσματικό. Η Pfizer έχει καταθέσει αίτηση μία εβδομάδα περίπου πριν τη Moderna.