Σύκο και ντομάτα: Δύο φρούτα με υψηλή θρεπτική αξία

Πόσες θερμίδες έχουν και μέχρι πόσα μπορούμε να καταναλώσουμε


ΥΓΕΙΑ
23:19
20/08/2020
Σύκο και ντομάτα: Δύο φρούτα με υψηλή θρεπτική αξία
11
loading

Το καλοκαίρι έχουν την τιμητική τους. Πρόκειται για την ντομάτα και το σύκο που όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται ειδικά για το πρώτο είναι και τα δύο φρούτα

Μπορούμε να το καταναλώσουμε είτε φρέσκο είτε ξερό, σαν μαρμελάδα, γλυκό κουταλιού αλλά και στη μορφή της συκομαΐδας. Το σύκο είναι ένα φρούτο με μελένια γεύση και υψηλή θρεπτική αξία. Όμως, μη ξεχνάτε ότι η κατανάλωση πολλών σύκων μπορεί να δώσει στον οργανισμό αρκετές θερμίδες.

Από την άλλη πλευρά, η ντομάτα είναι η βασίλισσα του καλοκαιριού. Την υπολογίζουμε ως λαχανικό αλλά η βοτανολογία την εντάσσει στα φρούτα. Η ντομάτα μας χαρίζει γεύση, χρώμα και άρωμα και νοστιμίζει τα πιάτα μας. Εκτός όμως από τη νοστιμιά της, είναι μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά με ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό μας. Αυτά αναφέρονται, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων στην ηλεκτρονική σελίδα του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, στην ενότητα «ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ» από τη διαιτολόγο-διατροφολόγο Σταματάκη Αστερία, διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής.

Σύκα

Όσον αφορά τη διατροφική του αξία, 5 φρέσκα σύκα :

  • Αποδίδουν 185 θερμίδες
  • Ενώ περιέχουν 28,8 γραμμάρια λίπους, 2 γραμμάρια πρωτεϊνών και 0,5
    γραμμάρια λίπους.

Τα σύκα είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών, μια μερίδα σύκων (3-5) περιέχει περίπου 4 γραμμάρια φυτικών ινών. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, τα καθιστά ιδιαιτέρως ωφέλιμα για την καλή λειτουργία του εντέρου και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Επίσης, τα σύκα είναι πλούσια σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες όπως είναι το κάλιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το ασβέστιο, η βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ειδικότερα για το ασβέστιο, 1⁄2 φλ. φρέσκων σύκων περιέχει το ίδιο ασβέστιο με 1⁄2 κούπα γάλα. Επίσης, 1⁄2 φλ. αποξηραμένα σύκα προσφέρουν 300 mg πολύτιμου καλίου. Το κάλιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο για τον ανθρώπινο οργανισμό και παίζει σημαντικό ρόλο σε διάφορες λειτουργίες , όπως στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στη λειτουργία των μυών και του νευρικού συστήματος.

Τα μικρά αυτά φρούτα περιέχουν διάφορες ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση όπως καροτένια, λουτεΐνη και τανίνες. Μάλιστα, όσο πιο ώριμο είναι ένα φρούτο τόσο μεγαλύτερη η συγκέντρωση του σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Εξαιτίας της περιεκτικότητας των σύκων σε οξαλικά οξέα, καλό θα ήταν άτομα τα οποία υποφέρουν από προβλήματα με νεφρολιθιάσεις να τα καταναλώνουν με μέτρο. Επίσης, προσοχή θα πρέπει να δοθεί και από ατόμα που υποφέρουν από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου ή άλλες διαταραχές του πεπτικού καθώς τα σποράκια του σύκου μπορεί να δημιουργήσουν ενοχλήσεις.

Ντόματα

Πολλοί θεωρούν ότι η ντομάτα παχαίνει αλλά η αλήθεια είναι ότι είναι φτωχή σε θερμίδες.

Μια μέτρια ντομάτα (περίπου 120 γρ):

  • Αποδίδει 22 θερμίδες
  • Ενώ περιέχει 5 γραμμάρια υδατανθράκων, 1 γραμμάριο πρωτεϊνών και
    καθόλου λιπαρά.

Σχετικά με την περιεκτικότητα της σε φυτικές ίνες, μια μέτρια ντομάτα μας εφοδιάζει με 1,5 γραμμάρια φυτικών ινών. Οι περισσότερες φυτικές ίνες της ντομάτας ανήκουν στην ομάδα των αδιάλυτων φυτικών ινών, οι οποίες είναι ευεργετικές για το πεπτικό μας σύστημα.

Η ντομάτα είναι καλή πηγή βιταμίνης C. Μάλιστα, μια μέτρια ντομάτα καλύπτει το 28% των ημερήσιων αναγκών του ανθρώπινου οργανισμού σε βιταμίνη C. Επίσης, η ντομάτα περιέχει μια πολύτιμη βιταμίνη του συμπλέγματος Β, το φολικό οξύ. Το φολικό οξύ, ή αλλιώς βιταμίνη Β9, είναι απαραίτητο για την κυτταρική λειτουργία και την ανάπτυξη των ιστών. Όσον αφορά το κάλιο, ένα φλυτζάνι χυμού ντομάτας περιέχει 534 mg καλίου και 1⁄2 φλ. σάλτσα ντομάτας περιέχει 454 mg.

Σημαντική είναι και η περιεκτικότητα της ντομάτας σε ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τέτοιες ουσίες είναι το λυκοπένιο, το άλφα- λιποικό οξύ, η χολίνη, η λουτείνη, η ζεαξανθίνη. Η αντιοξειδωτική ουσία της ντομάτας που «ξεχωρίζει» είναι το λυκοπένιο, ένα καροτενοειδές με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Μελέτες συνδέουν το λυκοπένιο με καλύτερη λειτουργεία του καρδιαγγειακού συστήματος με μειωμένα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
  1. avatar Επαγγελματιας εφυσιχαστης ικανοποιημενων πλειοψηφειων

    Αυτο το πλαστικο (( πραμα )) που τρωμε τωρα δεν εινακ τομτα ,πας στην τουαλετα να ενεργηθεις καο βγαζεις αχωνευτα κομματια δεν χονευεται,ειναι κυριως μεταλαγμενα υβρυδια,παλια εκοβες την τοματα και μοσχοβολαγε,μεσα ηταν σαν ζαχαρη,ο παλιος το τηετοματας εχει χαθει με τα μεταλλαγμενα οι αμερικανοι εδωσαν πολλα λεφτα σε μια γρια αλβανιδα ποο τους εδωσε τον παλιο αυθεντικο σπορο τοματας που ειχε φυλαμενο,οι σποροι απο την παλια αυθεντικη τοματα μπορουν να φυτευθουν απο τα μεταλαγμενα και τα υβριδια οχι ο σλοροε τους δεν μπορεινα δυτευθει να ανπτυχθεικ πρεπει να αγοραζεις καθε χρονο νεο σπορο-φυτο απο συγκεκριμενες εταιριες για να φυτεψεις,ολα αυτα τα υβριδια-μεταλλαγμενα λυνουν καποια προβληματα ,π.χ., κανκυν πολλους καρποθςδεν αρρωσαινκυν ευκολα χρειαζομτοα λιγοτερους ψεκασμους γιατι στο DNA τουε εχουν μεσα φυσικα φυτοφαρμακ καο εντομοαπωθητικα ,λυνουν δηλαδη το προβλημα της πεινας,αλλα το να τως εντομοαπωθητικα και φυτοφαρμακα δεν ειναι και οτι υγειηνοτερο,

  2. avatar Λέω εγώ τώρα

    Τόσα χρόνια μας μαθαίνουν ότι η ντομάτα είναι λαχανικό όχι φρουτο. Τώρα αν όντως είναι φρούτο τι να πω. Στο σχολείο μας έλεγαν ότι είναι λαχανικό. Στα σούπερ μάρκετ στα λαχανικά την έχουν όχι στα φρούτα. Άρα το λάθος δεν είναι δικό μου

  3. avatar ΓΙΩΡΓΟΣ 9

    Η θρεπτική αξία της ντομάτας πραγματικά είναι ανεπανάληπτη... τα διάφορα φυτοφάρμακα όμως που χρησιμοποιούνται ανεξέλεγκτα έχουν δυστυχώς καταντήσει κι αυτό το φρούτο-φυτό επικίνδυνο για την υγεία μας! Στην Ιταλία πχ ο καρκίνος στο στομάχι είναι ο πιο αυξημένος στην Ευρώπη! Αυτό έχει να κάνει με την υψηλή κατανάλωση ντομάτας που αντίθετα με ότι πίστευαν πρώτα η επιβάρυνση της υγείας οφείλεται στα φυτοφάρμακα και όχι στη ντομάτα την ίδια.

  4. avatar Συκιά

    Είναι δένδρο φυλλοβόλο ,η ρίζα της προχωρεί βαθειά στή γη και γιαυτό ευδοκιμεί και σε μέρη ξερά και άγονα ,ο καρπός της γλυκός με πολλά σπέρματα ,είναι θρεπτικά ,φρέσκα και ξερά ,ποικιλίες είναι η Μαγιάτικη η Αυγουστιατικη η Σμυρναϊκή Κύμης Καλαμάτας Άνδρου κ.α. ,συγγενικά είναι η ελαστική συκιά ,καουτσούκ, η ινδική συκιά η μουριά η φτελιά κλπ. ,κατάγεται από τίς θερμές χώρες .Ιστορικά στήν αρχαία Αθήνα όσοι φανέρωναν αυτούς πού έκλεβαν σύκα λέγονταν Συκοφαντες ,τώρα η λέξη Συκοφάντης σημαίνει τόν άνθρωπο πού κατηγορεί ψεύτικα.

  5. avatar Τοματα

    Είναι φυτό μονοετές ,η ρίζα της προχωρεί βαθειά και διακλαδίζεται ,ο βλαστός της βγάζει κλαδιά και φουντώνει ,πολλαπλασιάζεται με σπέρματα ,ευδοκιμεί σε παχιά χώματα και έχει ανάγκη από καθημερινά ποτίσματα ,κατάγεται από τη Ν Αμερική .Συγγενικά φυτά είναι η μελιτζάνα η πιπεριά η πατάτα ο καπνός κ.α. ,είναι θρεπτική γιατί περιέχει βιταμίνες ,νωπή σε σαλάτα ,μαγειρεμένη σε όλα τα φαγητά ,με ειδική επεξεργασία πολτός ,από μικρές γλυκό κουταλιού ,από αγουρες το τουρσί ,από τα φύλλα της βγαίνει η στρυχνίνη.

    1. avatar ΓΙΩΡΓΟΣ 9

      Η ντομάτα ζει δύο χρόνια, στα μέρη μας όμως ξηραίνεται λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών του χειμώνα! Από 9-10 βαθμούς Κελσίου και κάτω η ντομάτα δεν αντέχει!

  6. avatar Γιάνννης

    Καλέ,σαν τα σύκα δεν υπάρχει τίποτα.

  7. avatar Antiper

    Είσαι κυδωνοξερόλας, γιατί δεν διάβασες ούτε τις πρώτες σειρές του άρθρου...

  8. avatar Συκια

    Οπωροφόρο πολυετές φυλλοβόλο δένδρο ,κατάγεται από τήν Μ Ασία .Ο καρπός της όταν ωριμάσει είναι σαρκώδης νόστιμος γλυκός και θρεπτικός γιατί περιέχει οπωροζαχαρο.

  9. avatar Λέω εγώ τωρα

    Η ντομάτα είναι λαχανικό. Όχι φρουτο

    1. avatar panos222

      Ξαναδιάβασε το άρθρο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει