Tην αποφυγή κάθε προμήθειας και κατανάλωσης καρπών-πυρήνων από πικραμύγδαλα και βερίκοκα, συνιστούν οι ειδικοί μετά τα αυξημένα περιστατικά με συμπτώματα οξείας δηλητηρίασης από κυανιούχα. Επισημαίνουν ότι η κατανάλωση περισσοτέρων από 10 πυρήνων ημερησίως μπορεί να προκαλέσει, ανάλογα με την ποσότητα, από ήπια, οξεία έως και θανατηφόρο δηλητηρίαση, με χαρακτηριστικά συμπτώματα τοξικότητας: κοιλιακό άλγος, ναυτία, έμετοι, διάρροια ως αρχικά συμπτώματα ήπιας τοξικότητας, έως δυσκολία στην αναπνοή, μυϊκή αδυναμία, κυάνωση, καταστολή, αρρυθμίες και μεταβολική οξέωση.

Με επείγουσα ανακοίνωσή του το Κέντρο Δηλητηριάσεων του Νοσοκομείου «Παν. και Αγλαΐας Κυριακού» ενημέρωσε την Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, ότι κατά τους τελευταίους έξι μήνες αυξήθηκε ο αριθμός περιστατικών με συμπτώματα οξείας δηλητηρίασης από κυανιούχα, λόγω κατανάλωσης πυρήνων από πικραμύγδαλα και βερίκοκα.

Τα παραπάνω, διατίθενται ως «ξηροί καρποί», από super market και καταστήματα «υγιεινής διατροφής», «με υποτιθέμενη αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση», λόγω της περιεκτικότητάς τους σε αμυγδαλίνη, ουσία που περιέχει κυανιούχα σε μικρές ποσότητες, αναφέρει ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας. Προσθέτει ότι η λήψη από του στόματος αυτής της ουσίας συνεπάγεται υδρόλυση και παραγωγή υδροκυανίου, το οποίο σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να αποβεί ακόμη και θανατηφόρο.

Λόγω ελλιπούς επισήμανσης για την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας εφιστά την προσοχή των καταναλωτών, ώστε να αποφύγουν κάθε προμήθεια και κατανάλωση καρπών- πυρήνων από πικραμύγδαλα και βερίκοκα, έως την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος από τις αρμόδιες Αρχές και ήδη έχει ενημερώσει τον ΕΦΕΤ για τις περαιτέρω επείγουσες ενέργειες και τα μέτρα αρμοδιότητάς του, που πρέπει να ληφθούν.