Tην αναστολή των αδειών κυκλοφορίας των αντιδιαβητικών φαρμακευτικών προϊόντων που περιέχουν ροσιγλιταζόνη (rosiglitazone) Avandia, Avandamet και Avaglim, λόγω αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου, συνέστησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), σύμφωνα με ανακοινώσεις του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και της εταιρείας GlaxoSmithKline.

Τα φάρμακα αυτά θα σταματήσουν να διατίθενται στην Ευρώπη μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όλα τα φάρμακα τα οποία περιέχουν ροσιγλιταζόνη (Avandia, Avandamet and Avandaryl) θα παραμείνουν διαθέσιμα με επιπρόσθετους περιορισμούς στη χρήση καθώς και στην ένδειξη, με απόφαση του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Ο ΕΟΦ καλεί τους ασθενείς που λαμβάνουν σήμερα τα φάρμακα αυτά να κλείσουν ραντεβού με το γιατρό τους για να συζητήσουν κατάλληλες εναλλακτικές θεραπείες, ενώ τους συμβουλεύει να μη σταματήσουν τη θεραπεία τους χωρίς να μιλήσουν με το γιατρό τους.

Καλεί ακόμη τους γιατρούς να σταματήσουν τη συνταγογράφηση φαρμακευτικών προϊόντων που περιέχουν ροσιγλιταζόνη. Οι ασθενείς που λαμβάνουν τέτοια προϊόντα θα πρέπει να αξιολογηθούν εκ νέου σε εύθετο χρόνο, ώστε να τροποποιηθεί η θεραπεία τους.

Στην ανακοίνωσή της η GlaxoSmithKline επισημαίνει ότι «η εταιρία εξακολουθεί να πιστεύει ότι το Avandia είναι μία σημαντική θεραπεία για ασθενείς με Διαβήτη Τύπου 2 και αυτή τη στιγμή συνεργάζεται με τον FDA και τον EMA για να συναποφασίσει τις απαιτούμενες ενέργειες. Η GSK θα συνεργαστεί επίσης στενά με άλλες ρυθμιστικές αρχές, με σκοπό τη συμμόρφωση με κάθε απόφαση που αυτές θα λάβουν αναφορικά με τα φάρμακα τα οποία περιέχουν ροσιγλιταζόνη. Η GSK εθελοντικά θα διακόψει την προώθηση του Avandia σε όλες τις χώρες στις οποίες έχει παρουσία και θα εξακολουθήσει να ενημερώνει και να υποστηρίζει τους επαγγελματίες υγείας και ασθενείς.

Πηγή: healthview.gr