Με τον πρώτο –και μοναδικό μέχρι στιγμής υπάρχοντα-τριπλό συνδυασμό φαρμάκων σε ένα δισκίο ενισχύεται το ιατρικό «οπλοστάσιο» για την αντιμετώπιση της ανθεκτικής υπέρτασης.

«Ο νέος τριπλός συνδυασμός περιέχει τις τρεις κατηγορίες φαρμάκων που λαμβάνουν οι περισσότεροι ασθενείς με υπέρταση –δηλαδή ένα διουρητικό, έναν ανταγωνιστή ασβεστίου και έναν αποκλειστή του άξονα ρεννίνης-αγγειοτενσίνης» και αναμένεται να συμβάλλει τα μέγιστα στην ρύθμιση του 50% των υπερτασικών οι οποίοι εξακολουθούν να παραμένουν αρρύθμιστοι με τα υπάρχοντα φαρμακευτικά σχήματα» εξηγεί ο κ. Γιώργος Στεργίου, αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας και υπέρτασης στην Γ Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου «Σωτηρία».

Καλύτερη συμμόρφωση των ασθενών και μειωμένο κόστος θεραπείας τα βασικά οφέλη από τον νέο τριπλό χάπι κατά της υπέρτασης

Ο νέος τριπλός συνδυασμός κατά της υπέρτασης είναι το EXFORGE HCT της Novartis και περιέχει σε ένα δισκίο αμλοδιπίνη, βαλσαρτάνη και υδροχλωροθειαζίδη. Έχει ήδη κυκλοφορήσει στην εγχώρια φαρμακευτική αγορά, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στα πολυδύναμα αντιυπερταστικά φάρμακα, αφού μέχρι τώρα η ιατρική φαρέτρα διέθετε μόνο διπλούς συνδυασμούς.

Τα πολυδύναμα αντιυπερτασικά χάπια είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στους ηλικιωμένους ασθενείς που πάσχουν από πολλά νοσήματα και συνεπώς αναγκάζονται να παίρνουν καθημερινά πληθώρα σκευασμάτων, (ξεχνώντας στην πορεία και μερικά εξαιτίας των γηρατιών), ενώ όπως επισημαίνει ο κ. Αθανάσιος Μανώλης, διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής στο Ασκληπείο Βούλας και αν. καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Έιμορι των ΗΠΑ: «Προσφέρουν και οικονομικό όφελος, καθώς το κόστος της αγωγής χαμηλώνει σημαντικά όταν περιλαμβάνει ‘τρία σε ένα’ φάρμακα αντί για τρία ξεχωριστά.».

Η επίπτωση της υπέρτασης στην Ελλάδα και η επίδρασή της στον καρδιαγγειακό κίνδυνο
Από υπέρταση πάσχουν 2,5 εκατομμύρια Έλληνες και η νόσος πλήττει έναν στους τέσσερις ενήλικες και έναν στους δύο ηλικιωμένους. Παράλληλα εκτιμάται ότι το 50% των ασθενών δεν έχει ακόμα διαγνωστεί. Πρόσφατες έρευνες φανερώνουν ότι κάθε αύξηση της συστολικής (μεγάλης) πίεσης κατά 20 mmHg και της διαστολικής (μικρή) κατά 10 mmHg διπλασιάζει τον κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου και για εγκεφαλικό επεισόδιο αποδεικνύοντας πόσο σημαντικός εχθρός της υγείας είναι η αθεράπευτη-ανθετική- υπέρταση.

Πηγή: healthview.gr