Βραβεύεται ο γιατρός της πρώτης παγκοσμίως μεταμόσχευσης κερατοειδούς

Η επέμβαση έγινε πριν από έναν χρόνο στο ΑΧΕΠΑ από βρέφος τριών μηνών σε μια 68χρονη


ΥΓΕΙΑ
0:15
17/05/2018
Βραβεύεται ο γιατρός της πρώτης παγκοσμίως μεταμόσχευσης κερατοειδούς
9
loading

Πολύ καλή όραση εξακολουθεί να διατηρεί η 68χρονη γυναίκα που δέχθηκε το μόσχευμα από ένα μωρό τριών ετών, έναν χρόνο μετά την πρώτη παγκοσμίως μεταμόσχευση κερατοειδούς, η οποία έγινε στην Α΄ Οφθαλμολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ.

Για το επίτευγμα αυτό θα απονεμηθεί, στις 18 Μαΐου, στον καθηγητή Οφθαλμολογίας Νικόλαο Ζιάκα, το Βραβείο Αριστείας Κλινικοεργαστηριακού Έργου και Εφαρμογής Καινοτόμων Μεθόδων και Τεχνικών, από την Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ.

«Η ασθενής είχε ανεπάρκεια ενδοθηλίου του κερατοειδούς (δυστροφία του fuchs) και η μεταμόσχευση κερατοειδούς είναι η πρώτη επιλογή γι αυτή την πάθηση. Το μόσχευμα από το βρέφος πήγε σε ενήλικα γιατί αυτή την πάθηση την έχουν μόνο ενήλικες», ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Ζιάκας.

Στο ερώτημα εάν το μόσχευμα από ένα βρέφος αρκεί για την κάλυψη της ανάγκης ενός ενήλικα, απάντησε ότι το φυσιολογικό μάτι ενός ενήλικα έχει τρεις χιλιάδες κύτταρα, ενώ ενός παιδιού έχει πέντε χιλιάδες, δηλαδή σχεδόν διπλάσια, τονίζοντας, παράλληλα, ότι είναι τεχνικά δύσκολο να γίνει μια τέτοια μεταμόσχευση.

Η ανάγκη για μεταμόσχευση κερατοειδούς στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερη της προσφοράς που υπάρχει από δωρητές οργάνων. «Στόχος μου είναι η αξιοποίηση όλο και περισσότερων μοσχευμάτων, και αν είναι δυνατόν από ένα δότη να παρασκευάζονται παραπάνω από δύο, έως και τέσσερα μοσχεύματα κερατοειδούς, με αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των μεταμοσχεύσεων και τη μείωση της τυφλότητας», σημείωσε ο καθηγητής.

Το μόσχευμα προήλθε από δωρεά των γονέων ενός βρέφους που κατέληξε και η μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2017, από ιατρική ομάδα της Μονάδας Εφαρμογής Ιστών Κερατοειδούς, υπό τον διευθυντή της, κ. Ζιάκα. Σημειώνεται ότι στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ λειτουργεί η μοναδική Τράπεζα Κερατοειδών στην Ελλάδα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar Σιγά το κατορθωμα

  Μόνο στα ελληνικά μέσα το διάβασα...

 2. avatar Αθήνα Φ.

  Να είμαστε περήφανοι που τέτοιοι Επιστήμονες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Εύγε Κύριε ΖΙΑΚΑ.

 3. avatar advouk7

  Έκανα μεταμόσχευση κερατοειδους το 1997 λόγω κερατόκωνου...μάλλον κάτι άλλο θέλει να πει το άρθρο

 4. avatar Θοδωρης35

  Μπράβο στον γιατρό.Ενα πραγματικό επίτευγμα.

  1. avatar Τη δουλειά του εκανε

   Όπως και ο κάθενας μας. Γιατί μπράβο? Οι βοηθοί σε αυτές τις περιπτώσεις τραβάνε τα μεγαλύτερα ζόρια για να βγει η δουλειά... μπράβο στην ομάδα όχι σε κάποιον εξατομικευμένα... μόνος του δε θα κατάφερνε τίποτα

   1. avatar tp52

    Ο συγκεκριμένος γιατρός είναι πρωτοπόρος. Μην μειώνεις τα επιτεύγματα κάποιου που δεν γνωρίζεις. Χωρίς αυτόν δε θα γινόταν τίποτα.

    1. avatar Δεν είναι πρωτοπόρος

     Σε καμία περίπτωση

   2. avatar gggggg

    Δεν τον συγχαίρουν επειδή ταλαιπωρήθηκε, τον συχγαιρουν γιατι είναι πρωτοπόρος.

    1. avatar Πρωτοπόρος σε τι ακριβώς?

     Σε κάτι που ήδη γινόταν?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει