Όταν το θέμα είναι η επιτυχία στην προσπάθεια γονιμοποίησης, οτιδήποτε τρώει και πίνει ένας άντρας μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει τις πιθανότητές της, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, φιλική προς τη γονιμότητα διατροφή είναι αυτή που περιέχει πολλά φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως, αλλά λιγοστό κόκκινο κρέας, αλκοόλ και καφέ.

Όπως αναφέρει η επιθεώρηση «Fertility and Sterility», προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει τα πολλά ή λίγα κιλά, καθώς και το κάπνισμα και την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, με τα προβλήματα γονιμότητας στις γυναίκες.

Εντούτοις δεν ήταν ξεκάθαρο εάν το ίδιο ισχύει και για τους άντρες.

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 250 άντρες, οι οποίοι μαζί με τις συντρόφους τους είχαν απευθυνθεί σε ένα κέντρο εξωσωματικής για να υποβληθούν σε μικρογονιμοποίηση (ICSI), κατά την οποία εισάγεται απ’ ευθείας ένα σπερματοζωάριο μέσα σε ένα ωάριο.

Οι ερευνητές ρώτησαν τους άντρες πόσο συχνά κατανάλωναν κάθε είδους τρόφιμα, καθώς και πόσο πολύ έπιναν ή/και κάπνιζαν. Τους πήραν επίσης δείγματα σπέρματος για να ελέγξουν την ποιότητά του, ενώ κατέγραψαν την έκβαση κάθε κύκλου εξωσωματικής που έκαναν τα ζευγάρια.

Στα τρία τέταρτα των κύκλων εξωσωματικής επιτεύχθηκε γονιμοποίηση ωαρίων, ενώ τελικά σχεδόν τέσσερις στις δέκα γυναίκες έμειναν έγκυοι.

Οι άντρες που έτρωγαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους είχαν χαμηλότερα ποσοστά επιτυχούς γονιμοποίησης και σύλληψης απ’ ό,τι όσοι πρόσεχαν την διατροφή τους για να είναι όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένη και υγιής.

Τα ευρήματα

Τα περιττά κιλά και η κατανάλωση αλκοόλ σχετίσθηκαν με μειωμένη συγκέντρωση και κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, ενώ το κάπνισμα σχετίσθηκε αρνητικά με την κινητικότητα.

Αλκοόλ και καφεΐνη σχετίσθηκαν με μειωμένες πιθανότητες γονιμοποίησης του ωαρίου, ενώ τα ποσοστά επιτυχούς εμφύτευσης των γονιμοποιημένων ωαρίων στην μήτρα των γυναικών και ακολούθως κύησης ήταν μειωμένα στους άντρες που έτρωγαν πολύ κόκκινο κρέας.

Αντιθέτως, τα πολλά δημητριακά ολικής αλέσεως σχετίσθηκαν με βελτιωμένη συγκέντρωση και κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, ενώ τα φρούτα με πιο δραστήρια και «ζωντανά» σπερματοζωάρια.

Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν την θεωρία ότι ορισμένες βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αμινοξέα μπορεί να βελτιώσουν την ποιότητα του σπέρματος, ενώ αντιθέτως το πολύ αλκοόλ και ορισμένες ορμόνες του κόκκινου και του επεξεργασμένου κρέατος την μειώνουν, έγραψαν οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Έντσον Βόργες, από το Κέντρο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Σάο Πάολο, στη Βραζιλία.

Το τελικό συμπέρασμα των ερευνητών ήταν πως τα ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί πρέπει να ξέρουν ότι η διατροφή και ο τρόπος ζωής και των δύο μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης.

Πηγή: ygeia.tanea.gr