Η λοίμωξη με τον ιό HIV, που προκαλεί το AIDS, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας ακόμα και σε ασθενείς που δεν έχουν προηγούμενο ιστορικό καρδιακής νόσου, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

Και καθώς πολλαπλασιάζεται ο ιός HIV, ο κίνδυνος αυξάνει, πρόσθεσε η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Archives of Internal Medicin».

Ο Adreel Butt, από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, δήλωσε ότι εύρημα που προκάλεσε έκπληξη, στη νέα έρευνα, είναι η σχέση του HIV με την καρδιακή ανεπάρκεια χωρίς να προϋπάρχει καρδιακή νόσος.

Η έρευνα περιέλαβε σχεδόν 8.500 ενήλικες, με μέση ηλικία τα 48 χρόνια, σε συμμετέχοντες με HIV και στην ομάδα ελέγχου.

Όσοι ανήκαν στην ομάδα με τη λοίμωξη από τον HIV ήταν περισσότερο πιθανό να έχουν λοίμωξη και με ηπατίτιδα C και να κάνουν χρήση κοκαΐνης.

Ήταν επίσης πιθανότερο να είναι καπνιστές αλλά λιγότερο πιθανό να εμφανίζουν υπέρταση ή διαβήτη.

Κατά τη διάρκεια 7,3 ετών παρακολούθησης, 286 άνθρωποι εμφάνισαν καρδιακή ανεπάρκεια. Τα ποσοστά καρδιακής ανεπάρκειας ανά 1.000 άτομα-χρόνια ήταν 7,12% για ασθενείς με HIV και 4.82 για τις ομάδες ελέγχου.

Έχοντας λάβει υπόψη παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου, το ποσοστό για καρδιακή ανεπάρκεια σε συνάρτηση με τον ιό ήταν 1.81.

Επιπλέον, η αναπαραγωγή του ιού οδήγησε σε σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.
Αντίθετα, αν ο πολλαπλασιασμός του ιού ελέγχεται καλά, ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας είναι εγγύτερα σε αυτόν των ανθρώπων που δεν έχουν προσβληθεί, δήλωσε ο Butt.

Ο ακριβής μηχανισμός μέσω του οποίου η λοίμωξη από τον HIV συνδέεται με την καρδιακή ανεπάρκεια παραμένει ασαφής, αλλά στις πιθανές εξηγήσεις περιλαμβάνονται τα άμεσα αποτελέσματα της λοίμωξης από HIV, η αντιρετροϊκή θεραπεία που οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και διατροφικές ελλείψεις.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο HIV παίζει σημαντικό και ανεξάρτητο ρόλο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, θα πρέπει να προσεχτούν τυχόν πρώιμα συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας σε οροθετικούς, ακόμα και αν δεν υπάρχει ιστορικό προϋπάρχουσας καρδιακής νόσου. Ο καλός έλεγχος του HIV μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Πηγή: iatronet