Σε παιχνίδι υπονόμευσης του δημοσίου συστήματος υγείας, απέδωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, τις ελλείψεις υλικών στα νοσοκομεία, τις οποίες χαρακτήρισε «τεχνητές», κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα τόνισε ότι σήμερα ολοκληρώνεται η ΕΔΕ για την τεχνητή έλλειψη υλικών στο Αλεξάνδρας και αύριο το απόγευμα θα ανακοινωθούν οι κυρώσεις που θα επιβληθούν σε όσους ευθύνονται γι αυτή την κατάσταση.

Ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε ακόμη ως «απόπειρα δημιουργίας σεισμού» στον Ευαγγελισμό και το ΚΑΤ, τα λεγόμενα περί διακοπής των χειρουργείων λόγω έλλειψης υλικών, τονίζοντας ότι ύστερα από έλεγχο που έκανε ο διοικητής της Α΄ΥΠΕ Αττικής, Άρης Μουσιώνης, διαπιστώθηκε ότι οι αποθήκες των συγκεκριμένων νοσοκομείων είναι πλήρεις υλικών.

Σύμφωνα με τον υπουργό, τυχόν έλλειψη υλικών στα νοσοκομεία θα οφείλεται είτε σε κακή διαχείριση, είτε σε εμπάργκο των προμηθευτών και όχι στο ότι δεν πληρώθηκαν. Επειδή, όπως είπε, αναμένονται και άλλες απόπειρες υπονόμευσης του συστήματος δημόσιας υγείας, δόθηκε εντολή στο σώμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας να διενεργούν αμέσως ελέγχους, όταν δέχονται μηνύματα από τους διοικητές των ΥΠΕ, χωρίς να περιμένουν υπουργική εντολή.

Ο υπουργός επισήμανε ακόμη, ότι ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση μεταξύ των χωρών όλου του πλανήτη σε δαπάνες υγείας, οι οποίες ανέρχονται σε 25 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, το αντίκρισμά τους σε υπηρεσίες υγείας δεν είναι το καλύτερο.

Υπερσύγχρονο γραμμικό επιταχυντή αποκτά το ΑΧΕΠΑ

Ένα υπερσύγχρονο εργαλείο ακτινοχειρουργικής για τη θεραπεία του καρκίνου θα αποκτήσει μέχρι τον Οκτώβριο ή το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, όπως ανακοινώθηκε από τον κ. Λοβέρδο και τον πρόεδρο του ΟΠΑΠ Γιάννη Σπανουδάκη. Πρόκειται για έναν ογκοτικό στερεοτακτικό γραμμικό επιταχυντή σώματος – εγκεφάλου, αξίας 3,5 εκατομμυρίων ευρώ που θα αγοραστεί με χορηγία του ΟΠΑΠ. Το μηχάνημα αυτό που λειτουργεί με ζωντανή εικόνα, εντοπίζει και θεραπεύει χωρίς νυστέρι πολύ μικρές καρκινικές βλάβες, τις οποίες οι συμβατικοί γραμμικοί επιταχυντές των νοσοκομείων δεν μπορούν να εντοπίσουν.

Ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ Γεώργιος Βέργουλας τόνισε ότι με την προμήθεια αυτού του επιταχυντή αναβαθμίζεται 100% το νοσοκομείο, το οποίο θα μπορεί να εξυπηρετεί και ασθενείς και από άλλες χώρες των Βαλκανίων.

Ο κ. Λοβέρδος συμπληρώνοντας τον κ. Βέργουλα επισήμανε ότι τα μεγάλα ελληνικά νοσοκομεία, παρόλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες κορυφής για τις οποίες υπάρχει ζήτηση και από ασθενείς του εξωτερικού. Τόνισε ακόμη ότι αυτή η προσφορά υπηρεσιών, η οποία αντιμετωπιζόταν μέχρι τώρα ως μία αγαθοεργία, θα γίνεται πλέον με οργανωμένο τρόπο και οι ασθενείς που έρχονται από το εξωτερικό θα πληρώνουν για τις υπηρεσίες υγείας, απευθυνόμενοι στο ελληνικό σύστημα υγείας.

Προς επίλυση τα προβλήματα του ΕΚΑΒ

Αναφερόμενος στο ΕΚΑΒ, ο κ. Λοβέρδος το χαρακτήρισε «ηρωικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που το ελληνικό κράτος δεν το προστάτεψε». Υπογράμμισε ακόμη ότι το πρόβλημα με τις αμοιβές των εργαζομένων του ΕΚΑΒ οφειλόταν σε μία εμπλοκή στο Ελεγκτικό Συνέδριο, και ότι θα λυθεί εντός των ημερών. Ανακοίνωσε ακόμη ότι μετά το Πάσχα θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια 200 ασθενοφόρων, καθώς και ότι το ΕΚΑΒ θα προμηθεύεται πλέον καύσιμα από τον στρατό σε φθηνότερη τιμή που θα είναι απαλλαγμένη από τους φόρους. Όσον αφορά το θέμα του προσωπικού, τόνισε ότι σε όποιες προσλήψεις γίνουν στο σύστημα υγείας, θα δοθεί προτεραιότητα στο ΕΚΑΒ.