Το ανοσοποιητικό σύστημα των περισσότερων ανθρώπων παράγει τις συγκεκριμένες πρωτεΐνες αφότου έχει προσβληθεί από τον ιό του AIDS, όταν δηλαδή είναι πια πολύ αργά.

Ωστόσο, ένα σωστά σχεδιασμένο εμβόλιο, μπορεί να αναγκάσει τον οργανισμό να τις παράγει νωρίτερα, προσφέροντάς του έτσι ανοσία.

Ο καθηγητής του αμερικανικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων και επικεφαλής της σχετικής μελέτης, Γκάρι Νάμπελ δήλωσε ότι: «Είμαι περισσότερο αισιόδοξος για τη δημιουργία εμβολίου κατά του AIDS αυτή τη στιγμή, από ό, τι έχω υπάρξει τα τελευταία δέκα χρόνια».

Δύο από τα αντισώματα που ανακάλυψε ο Γκάρι Νάμπελ και η ομάδα του, μπορούν να προσκολληθούν και να εξουδετερώσουν το 90% των διάφορων μεταλλάξεων του ιού της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας (HIV), ο οποίος προκαλεί το AIDS.

«Αυτά τα αντισώματα αναπτύσσονται μετά τη μόλυνση. Κι αυτό αποτελεί μέρος του προβλήματος που έχουμε με την αντιμετώπιση του HIV, από τη στιγμή που θα μολυνθεί το άτομο, ο ιός λειτουργεί πάντα γρηγορότερα από το ανοσοποιητικό του σύστημα» εξήγησε ο Γκάρι Νάμπελ, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι η δημιουργία ενός εμβολίου που θα προλαμβάνει τον ιό.