Τράπεζες βλαστοκυττάρων χωρίς διαπίστευση και αδειοδότηση

Η Ελλάδα δεν έχει ακόμα καταρτίσει το σχετικό σύστημα


ΥΓΕΙΑ
12:47
18/03/2011
Τράπεζες βλαστοκυττάρων χωρίς διαπίστευση και αδειοδότηση
1
loading

Εκτός ευρωπαϊκής νομοθεσίας κινείται η Ελλάδα στο θέμα των τραπεζών βλαστοκυττάρων καθώς δεν έχει οριστικοποιήσει το σύστημα διαπίστευσης, ορισμού, έγκρισης ή αδειοδότησης των ιδρυμάτων ιστών, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών κυττάρων αίματος ομφάλιου λώρου, απαντά ο επίτροπος για θέματα Υγείας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή.

Κι αυτό, παρότι στην Ελλάδα λειτουργούν πάνω από 20 τράπεζες φύλαξης βλαστοκυττάρων και ο Συνήγορος του Καταναλωτή έχει εκδώσει πόρισμα με το οποίο καλούσε τα 3 μεγαλύτερα μαιευτήρια της Αθήνας να «επιστρέψουν άμεσα στους αναφέροντες ως αχρεωστήτως και χωρίς νόμιμη αιτία καταβληθέντα ποσά των χρεώσεων που έχουν ήδη παρανόμως εισπραχθεί».

Ποιο συγκεκριμένα στην απάντηση του ο κ. Dalli αναφέρει ότι «σύμφωνα με την οδηγία 2004/23/EΚ, όλα τα ιδρύματα ιστών, δημόσια ή ιδιωτικά, πρέπει να έχουν διαπιστευτεί, οριστεί, εγκριθεί ή αδειοδοτηθεί από την αρμόδια αρχή του οικείου κράτους μέλους και να συμμορφώνονται με τα πρότυπα που καθορίζονται στην εν λόγω οδηγία και στα μέτρα εφαρμογής της». Σημειώνει ότι «τα κράτη μέλη είναι αρμόδια για την έγκριση των τραπεζών κυττάρων αίματος ομφάλιου λώρου» και τονίζει «η Ελλάδα δεν έχει οριστικοποιήσει το σύστημα διαπίστευσης, ορισμού, έγκρισης ή αδειοδότησης των ιδρυμάτων ιστών, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών κυττάρων αίματος ομφάλιου λώρου.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar GIORGOS_B

    Όσον αφορά τη χρέωση συλλογής, εγώ είπα απλά "δεν πληρώνω". Και το δέχτηκαν αδιαμαρτύρητα, κάτι που αποδεικνύει το παράνομο της διαδικασίας. Ευτυχώς που με είχε ενημερώσει ο γιατρός μας. Όποιος ενδιαφέρεται για κατάθεση βλαστοκυττάρων ας κοιτάξει τη δημόσια τράπεζα. Η μόνη ΑΠΟΛΥΤΑ αξιόπιστη. Πραγματικά αξιέπαινη δουλεία από επιστήμονες με μεράκι και "ψώνιο" για έρευνα. Αυτό το οποίο συμπέρανα από τις συζητήσεις-ενημερώσεις εκεί είναι ότι η κατάθεση βλαστοκυττάρων θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική (όπως και η αιμοδοσία και η δωρεά οργάνων εννοείται).

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει