Στη βιταμίνη Ε, τον ψευδάργυρο και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες μπορούν να βρουν βοήθεια τα ζευγάρια που δυσκολεύονται να αποκτήσουν παιδιά, σύμφωνα με μία νέα έρευνα επιστημόνων από τη Νέα Ζηλανδία.

Η έρευνα εστιάστηκε  στους υπογόνιμους άνδρες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι παίρνουν τέτοιου είδους ουσίες, έχουν τουλάχιστον τετραπλάσιες πιθανότητες να κάνουν τελικά παιδί σε σχέση με όσους δεν παίρνουν  αντιοξειδωτικά συμπληρώματα.

Οι ερευνητές τόνισαν ωστόσο πως χρειάζονται και άλλες έρευνες πάνω στο θέμα, μεταξύ άλλων για να προσδιοριστεί ποιο αντιοξειδωτικό είναι πιο αποτελεσματικό.

Η υπογονιμότητα επηρεάζει περίπου έναν στους 20 άνδρες και ευθύνεται κατά το ήμισυ για την καθυστέρηση σύλληψης παιδιού. Μέχρι και το 80% των περιπτώσεων στους άνδρες εκτιμάται ότι οφείλεται στις συνέπειες του οξειδωτικού στρες στα κύτταρα του σπέρματος, που οδηγεί στην μείωση τόσο του αριθμού όσο και της ποιότητας (κινητικότητας) των σπερματοζωαρίων. Το οξειδωτικό στρες προκαλείται, όταν μόρια γνωστά ως ελεύθερες ρίζες, τα οποία αποτελούν υποπροϊόντα του μεταβολισμού των κυττάρων, προξενούν ζημιές στο DNA και στην σωστή κυτταρική λειτουργία. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα από τη δράση των ελευθέρων ριζών.

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο δρ Μαρκ Σίγκμαν του πανεπιστημίου Μπράουν στις ΗΠΑ καθώς η δική του έρευνα για τη χρησιμότητα των αντιοξειδωτικών στη γονιμότητα δεν είχε δείξει κάποια αξιόλογη βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος.