Δύο ποτήρια τοματοχυμού την ημέρα μπορεί να δυναμώσουν τα οστά και να μειώσουν τον κίνδυνο αναπτύξεως οστεοπόρωσης, αναφέρουν καναδοί ερευνητές. Το όφελος πιστεύεται ότι οφείλεται σε μια αντιοξειδωτική ουσία της τομάτας.

Η ουσία είναι η λυκοπένη (ή λυκοπένιο), που ήδη έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του προστάτη και ότι προστατεύει από την καρδιοπάθεια.

Η οστεοπόρωση είναι πολύ συχνή. Υπολογίζεται ότι στην χώρα μας 400.000 γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών έχουν παραμορφώσεις στην σπονδυλική στήλη εξαιτίας της, ενώ άλλες 600.000 έχουν παθολογικά χαμηλή οστική πυκνότητα.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, ζήτησαν από 60 μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες, ηλικίας 50 έως 60 ετών, να αφαιρέσουν για ένα μήνα από τη διατροφή τους όλα τα τρόφιμα με τομάτα (από το ίδιο το λαχανικό έως κάθε είδους σάλτσα).

Αυτό είχε ως συνέπεια να αυξηθούν σημαντικά στο αίμα τους τα επίπεδα της χημικής ουσίας Ν-τελοπεπτίδιο, η οποία απελευθερώνεται όταν διασπάται η οστική μάζα.

Στη συνέχεια, οι γυναίκες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες και έπιναν καθημερινά επί 4 μήνες δύο ποτήρια τοματοχυμό του εμπορίου που είθισται να περιέχει 15 mg λυκοπένη ή έναν εμπλουτισμένο τοματοχυμό (περιείχε 35 mg λυκοπένη) ή έπαιρναν κάψουλες λυκοπένης ή έπαιρναν κάψουλες από μία ανενεργό ουσία.

Οι γυναίκες που έπιναν έναν από τους χυμούς ή έπαιρναν τις κάψουλες λυκοπένης παρουσίασαν σημαντική μείωση των επιπέδων του Ν-τελοπεπτιδίου, ενώ αντιθέτως δεν παρουσίασαν καμία βελτίωση όσες έπαιρναν τις κάψουλες με την ανενεργή ουσία.

Ο τοματοχυμός του εμπορίου ήταν εξίσου αποτελεσματικός με τον εμπλουτισμένο, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Το συμπέρασμα της μελέτης τους, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Osteoporosis International», ήταν ότι «δύο ποτήρια τοματοχυμός την ημέρα, με περιεκτικότητα 15 mg σε λυκοπένη, μπορεί να αρκούν για να ενδυναμωθούν τα εύθραυστα οστά».

Πηγή: advancehealth.gr