Ένα μικρό παιδί με «φωτεινό χαμόγελο» πέθανε από αμοιβάδα που τρώει τον εγκέφαλο. Πρόκειται για τον πέμπτο τέτοιου είδους θάνατο στις ΗΠΑ. Ο Michael Alexander Pollock III, 16 μηνών, πέθανε στις 4 Σεπτεμβρίου αφού προσβλήθηκε από τη Naegleria fowleri.

«Αν και ο χρόνος του Μάικλ στη Γη ήταν σύντομος, άγγιξε τις καρδιές της οικογένειας, των φίλων, ακόμη και των αγνώστων που συνάντησε», έγραφε η νεκρολογία του. Οι γονείς του, Μάικλ Τζούνιορ και Τζούλια Πόλοκ, ήταν εκτός πολιτείας, σύμφωνα με το Arkansas Online. Το Υπουργείο Υγείας του Αρκάνσας επιβεβαίωσε ότι το παιδί πέθανε από αμοιβάδα και πιθανότατα εκτέθηκε ενώ έπαιζε σε νερό πισίνας, σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου. Ο Πόλοκ πέθανε στο Νοσοκομείο Παίδων του Αρκάνσας στο Λιτλ Ροκ, ανέφερε ο ιατροδικαστής Gerone Hobbs.

🩷❤️🧡💛💚🩵💙💜

Posted by Julia Pollock on Wednesday, July 12, 2023

Το υπουργείο Υγείας έστειλε δείγματα νερού στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τα οποία επιβεβαίωσαν ότι ένα δείγμα είχε ίχνη αμοιβάδας, ανέφερε το δελτίο τύπου. «Το αρμόδιο τμήμα έχει έρθει σε επαφή με το Country Club of Little Rock και συνεργάστηκαν στις έρευνες μας», ανέφερε το Υπουργείο Υγείας σε δήλωση.

Από την Πέμπτη, η πισίνα είχε κλείσει και υπήρχε υπηρεσία καθαρισμού στις εγκαταστάσεις, σύμφωνα με το Arkansas Online. Δεν υπήρξε άμεση απάντηση στο αίτημα της New York Post για σχόλιο από την οικογένεια Pollack και το country club. Το Naegleria fowleri βρίσκεται σε ζεστό γλυκό νερό χαμηλής στάθμης και βρίσκεται τακτικά σε ποτάμια, λίμνες και ρυάκια. Μπορεί να βρεθεί σε χλωριωμένο νερό, σύμφωνα με το CDC. Είναι σπάνιο να επηρεάσει τον άνθρωπο και πρέπει να εισπνέεται από τη μύτη πριν ταξιδέψει στον εγκέφαλο, σημείωσε το CDC. Ο Πόλοκ πιστεύεται ότι είναι ο πέμπτος Αμερικανός που πέθανε φέτος από την αμοιβάδα, μεταδίδει η New York Post.

Fourth of July 🇺🇸

Posted by Julia Pollock on Tuesday, July 18, 2023

Στα τέλη του περασμένου μήνα, ένας κάτοικος του Τέξας προσβλήθηκε από την αμοιβάδα ενώ κολυμπούσε στη λίμνη Lyndon B. Johnson. Τον Ιούλιο, ένας κάτοικος της Τζόρτζια πέθανε επίσης από το Naegleria fowleri ενώ κολυμπούσε σε μια λίμνη και ένα μικρό αγόρι πέθανε παρόμοια στη Νεβάδα. Στην τελευταία περίπτωση, ο Woodrow Bundy, 2 ετών, το κόλλησε ενώ έπαιζε στο νερό και άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα γρίπης προτού μεταφερθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Ένας άνδρας στη Φλόριντα προσβλήθηκε επίσης από τη μόλυνση τον Μάρτιο αφού ξέπλυνε τη μύτη του με νερό βρύσης.