Newsbeast | Ειδήσεις και νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Φυτέψτε το γκαζόν και φροντίστε τον κήπο του σπιτιού σας

Η άνοιξη είναι η κατάλληλη εποχή για ανανέωση


ΕΛΛΑΔΑΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ LEROY MERLIN
15:10
05/04/2017
Φυτέψτε το γκαζόν και φροντίστε τον κήπο του σπιτιού σας
loading

Ήρθε η ώρα που πολλοί από εσάς περιμένατε.  Μετά από έναν αρκετά βαρύ χειμώνα η άνοιξη ήρθε ως εποχή αλλαγών και ανανέωσης. Λένε πως συνήθως η ανανέωση ξεκινάει από κάποιες μικρές κινήσεις, οι οποίες μπορούν να αλλάξουν την εικόνα του χώρου στον οποίο ζούμε.

Φροντίστε για την ανανέωση του κήπου σας, ξεκινώντας από το… έδαφος. Η προετοιμασία και η φύτευση του γκαζόν, θα προσφέρει την εικόνα δροσιάς που επιθυμείτε στον κήπο σας και ένα πράσινο «χαλί», ικανό να αναδείξει τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού σας.

Για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα όμως, θα πρέπει να προετοιμάσετε κατάλληλα το έδαφος.

Φροντίστε το χώμα

Πριν απ’ όλα ξεκινήστε, καθαρίζοντας και διαμορφώνοντας το έδαφος. Ξεκινήστε μαζεύοντας τα ξερά φύλλα και ξεριζώνοντας τα αγριόχορτα και στη συνέχεια ξεκινήστε το όργωμα.

Το όργωμα πρέπει να φτάνει περίπου στα 20 εκατοστά βάθος. Πρόκειται για μία διαδικασία την οποία θα πρέπει να κάνετε αρκετό καιρό πριν τη σπορά. Αφού απομακρύνετε όλα τα αγριόχορτα, προσθέστε τα κατάλληλα οργανικά συμπληρώματα, ούτως ώστε να ενσωματωθούν στο χώμα.

Η ποιότητα του εδάφους μπορεί να διαφέρει κατά περίπτωση. Εάν δεν έχετε την ιδανική ποιότητα χώματος για φύτευση, ενδεχομένως να είναι είτε πολύ βαρύ, οπότε θα χρειαστεί να προσθέσετε μεγάλη ποσότητα οργανικού συμπληρώματος, είτε  πολύ ελαφρύ, οπότε και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να προσθέσετε μεγάλη ποσότητα συμπληρώματος.

hfhfhfg

Η ποσότητα σπόρων που είναι απαραίτητη

Σημαντικό είναι να υπολογίσετε την κατάλληλη ποσότητα σπόρων που χρειάζονται ανάλογα με την έκταση του κήπου σας. Για τη δημιουργία γκαζόν, υπολογίστε 30 γραμμάρια σπόρων ανά μέτρο.

Για να έχετε καλύτερη κατανομή των σπόρων στο έδαφος και το αποτέλεσμα να είναι πυκνό στο μάτι, σπείρετε και σταυρωτά.

Ευθυγραμμίστε και συμπιέστε

Σε κάθε περίπτωση η σπορά θα πρέπει να γίνει με στεγνό καιρό και όχι με βροχή. Πριν ξεκινήσετε τη σπορά ισιώστε το έδαφος με ένα ρολό και περάστε το με την τσουγκράνα.

Αφού έχετε προετοιμάσει κατάλληλα το έδαφος, χαράξτε παράλληλες ζώνες σε απόσταση 2 μέτρων η μία από την άλλη. Κατόπιν διαιρέστε την ποσότητα της σποράς σε 2 ισομερή τμήματα. Μπορείτε να σπείρετε το πρώτο τμήμα στις χαραγμένες ζώνες και μετά να χαράξετε ζώνες με ίδιο κενό μεταξύ τους, κάθετα με τις πρώτες, για το δεύτερο τμήμα σπόρων.

Μην παραλείψετε μετά τη σπορά να οργώσετε το χώμα και προς τις δυο κατευθύνσεις για να φυτευτούν καλά οι σπόροι. Στη συνέχεια περάστε το σπαρμένο έδαφος με το ρολό για να ενσωματωθούν όσο το δυνατόν καλύτερα οι σπόροι στο χώμα, να ανέβει το νερό στην επιφάνεια και να σβήσετε τυχόν ίχνη βημάτων.

Ξεκινήστε το πότισμα όταν ο καιρός είναι στεγνός και συνεχίστε να ποτίζετε έως ότου ξαναρχίσουν οι βροχές.

61741652_c_00

Τι εργαλεία θα χρειαστείτε

Η σπορά είναι μία διαδικασία εύκολη στην εκτέλεση για την οποία θα χρειαστείτε μία σειρά από εργαλεία, τα οποία θα βρείτε στα Leroy Merlin. Θα πρέπει λοιπόν να προμηθευτείτε μία τσάπα ή σκαπτικό μηχάνημα, μία τσουγκράνα, ένα εργαλείο ισιώματος, ένα ρολό κήπου, έναν σποροδιανομέα, ένα λάστιχο ποτίσματος και προστατευτικά γάντια. Επίσης μην ξεχάσετε να αγοράσετε το βασικότερο «εργαλείο» για τη διαμόρφωση του γκαζόν σας. Τους σπόρους!

Η φροντίδα μετά τη φύτευση

Όσο σημαντικό όμως είναι να σπείρετε σωστά για να έχετε καλό αποτέλεσμα, τόσο σημαντική είναι και η ανάλογη περιποίηση του γκαζόν. Επιλέξτε την κατάλληλη χλοοκοπτική μηχανή για έκταση από 100 τ.μ. εως και 1.500 τ.μ. Προτιμήστε να είναι ελαφριά, αθόρυβη και οικονομική. Φροντίστε να κόβετε τα χόρτα συστηματικά, καθότι η κοπή δεν είναι αποτελεσματική σε ψηλά χόρτα.

Για τον ίδιο σκοπό μπορείτε να επιλέξετε από τη μεγάλη γκάμα που διαθέτουν τα Leroy Merlin, είτε ηλεκτρική χλοοκοπτική μηχανή, είτε βενζινοκίνητη, καθώς και χλοοκοπτικά τρακτέρ, τα οποία είναι ιδανικά για εκτάσεις που φτάνουν έως και τα 5.000 τ.μ.

61966821_c_00

Θεραπεία από τις ασθένειες

Για την ολοκληρωμένη φροντίδα του γκαζόν σας, μπορείτε στη συνέχεια να παρακολουθήσετε ένα βίντεο για τη θεραπεία από τις ασθένειες που κατά καιρούς εμφανίζει.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει