Το νέο κύμα κακοκαιρίας στην Ευρώπη έχει αναζωπυρώσει τους φόβους για τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν σε άσχημες συνθήκες στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τη βρετανική Guardian, οι προβλέψεις για χαμηλές θερμοκρασίες προκαλούν ανησυχία σε διεθνείς οργανισμούς, οργανώσεις και δημάρχους στα νησιά.

«Χιλιάδες άνθρωποι ετοιμάζονται να υποφέρουν άσκοπα σε συνθήκες που γίνονται ολοένα και περισσότερο απελπιστικές», δηλώνει η Eva Cossé της οργάνωσης Human Rights Watch. Σύμφωνα με την ίδια, «οι αποτυχημένες πολιτικές της Ευρώπης έχουν συμβάλει στην τεράστια ταλαιπωρία των ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί στα ελληνικά νησιά».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της δημόσιας κατακραυγής αυτόν τον μήνα, μετά τις σοκαριστικές εικόνες που κυκλοφόρησαν από τη Λέσβο, με πρόσφυγες να ζουν σε σκηνές θαμμένες στο χιόνι.

Η κατακραυγή είχε ως αποτέλεσμα η ελληνική κυβέρνηση να αναγκαστεί να στείλει ένα πολεμικό πλοίο για να στεγάσει προσωρινά μέχρι 500 άτομα που κρατούνταν στο κέντρο υποδοχής στη Μόρια. Άλλοι μετακινήθηκαν σε θερμαινόμενα κοντέινερ δοχεία, σε δωμάτια ξενοδοχείων και σε διαμερίσματα.

Τα μέτρα όμως αυτά αποδείχθηκαν ανεπαρκή και με τη σφοδρή κακοκαιρία που έρχεται, αξιωματούχοι, εθελοντές αλλά και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων φοβούνται τα χειρότερα, συνεχίζει το δημοσίευμα. Την Πέμπτη αναμένονται θερμοκρασίες υπό το μηδέν.

«Δεν έχει συζητηθεί ευρέως, αλλά μόνο αυτόν τον μήνα 900 άνθρωποι έφτασαν στην Ελλάδα», δηλώνει ο Gianmaria Pinto, στέλεχος του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες. «Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στη Χίο, σε έναν χώρο όπου οι άνθρωποι ζουν στην παραλία, σε μικρές σκηνές, εκτεθειμένοι στον αέρα και στη βροχή. Θα έπρεπε να έχουν μεταφερθεί ήδη σε καλύτερες και πιο ανθρώπινες συνθήκες. Για να γίνει αυτό, πρέπει να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα, όπου υπάρχουν οι σχετικές υποδομές».

g