Ευρωβουλευτές συνομίλησαν με πρόσφυγες στην Ειδομένη

Υποδοχή με συνθήματα, όπως «πού είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα»


ΕΛΛΑΔΑΦΑΚΕΛΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
15:20
18/05/2016
Ευρωβουλευτές συνομίλησαν με πρόσφυγες στην Ειδομένη
1
loading

Την Ειδομένη επισκέφθηκε σήμερα ομάδα ευρωβουλευτών, μελών της Επιτροπής LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με επικεφαλής τον Ούγγρο ευρωβουλευτή Peter Niedermuller.

Οι ευρωβουλευτές ενημερώθηκαν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) για την κατάσταση στον άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης και συνομίλησαν με πρόσφυγες, που κρατούσαν στα χέρια χαρτόνια με συνθήματα, όπως «πού είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα», «σε άλλη χώρα όχι σε άλλο καταυλισμό» κ.ά.

Μόλις έγινε αντιληπτή η παρουσία των ευρωβουλευτών στον καταυλισμό, πολλοί πρόσφυγες, με τη βοήθεια διερμηνέα, προσέγγισαν τον επικεφαλής της αποστολής και του έθεσαν μία σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουν από τότε που έκλεισαν τα σύνορα και δεν μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Άλλοι ζητούσαν να ανοίξουν τα σύνορα και άλλοι να γυρίσουν πίσω στις πατρίδες τους, αφού δεν μπορούν να φτάσουν στον προορισμό τους, τη Γερμανία ή κάποια άλλη χώρα της βόρειας Ευρώπης.

Ο κ. Niedermuller τους άκουσε προσεκτικά -μεταξύ αυτών και αρκετά παιδιά- και περιηγήθηκε στον καταυλισμό, μαζί με την υπόλοιπη αποστολή.

Εκτός από τα χαρτόνια με τα συνθήματα, πρόσφυγες ζωγράφισαν την πατρίδα τους, αλλά και το ταξίδι τους ως εδώ, σε σεντόνια, τα οποία και άνοιξαν μπροστά στην ομάδα των ευρωβουλευτών, θέλοντας έτσι να καταδείξουν τις δυσκολίες που έχουν περάσει σε αυτό το ταξίδι αναζήτησης μίας καλύτερης ζωής, μακριά από τον πόλεμο.

Σε δηλώσεις του, στη συνέχεια, σε δημοσιογράφους, ο Ούγγρος ευρωβουλευτής τόνισε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξει μεγαλύτερο σθένος «απέναντι σ' αυτές τις χώρες που δεν είναι πρόθυμες να συμμετάσχουν στην κοινή πολιτική αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος και των προσφύγων».

Ανέφερε ακόμη πως θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα και στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που ασχολούνται με το θέμα, καθώς η κατάσταση θα πρέπει να αλλάξει άμεσα. «Οι άνθρωποι αυτοί δραπετεύουν από τον πόλεμο. Θα πρέπει να τους διασφαλίσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και μία καλύτερη ζωή. Χρειάζονται γιατροί, διερμηνείς, εκπαίδευση για τα παιδιά και πολλά άλλα», τόνισε.

«Οι πρόσφυγες έρχονται στην Ευρώπη κι εμείς, οι λαοί της Ευρώπης, έχουμε την ευθύνη να δώσουμε ελπίδα και μέλλον σε αυτούς τους ανθρώπους. Και θεωρώ πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να δείξουν μεγαλύτερο σθένος απέναντι σε αυτές τις χώρες που δεν είναι πρόθυμες να συμμετάσχουν σε αυτή την κοινή πολιτική», σημείωσε, επισημαίνοντας πως η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν έχει δουλέψει ως προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα ΕΕ-Τουρκίας σημείωσε: «Γνωρίζαμε ότι θα υπάρξουν αυτά τα προβλήματα και πιστεύω πως αυτό που θα πρέπει να επιλύσουμε πρώτα είναι το ζήτημα των προσφύγων και ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση με το ζήτημα της απελευθέρωσης της βίζας και της ένταξης της Τουρκίας (ενν. ΕΕ). Θα πρέπει πρώτα απ' όλα να διευθετήσουμε το ζήτημα των προσφύγων και τα ανθρώπινα δικαιώματα και μετά να συζητήσουμε όλα τ' άλλα θέματα».

Η ομάδα των ευρωβουλευτών θα επισκεφθεί, επίσης, τη Λέσβο και την Αθήνα, όπου και θα δοθεί συνέντευξη Τύπου από τον επικεφαλής της.

Στόχος της επίσκεψης στην Ελλάδα είναι η εκτίμηση της κατάστασης, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν ανάγκες και μέτρα που πρέπει να ληφθούν, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών που αφορούν την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Μεταξύ των προς εξέταση ζητημάτων είναι πώς προχωρούν οι διαδικασίες για τις αιτήσεις ασύλου, οι πληροφορίες και η στήριξη που λαμβάνουν οι πρόσφυγες προς αυτή την κατεύθυνση κ.ά.

Στην ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία που επισκέπτεται την Ελλάδα συμμετέχουν ακόμη η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ (θα ενταχθεί στην ομάδα στον επόμενο «σταθμό», τη Λέσβο, καθώς ένα πρόβλημα υγείας την κράτησε μακριά από την Ειδομένη) και οι: Birgit Sippel (S&D, DE), Mariya Gabriel (EPP, BG), Helga Stevens (ECR, BE), Malin Bjork (GUE/NGL, SE), Laura Ferrara (EFDD, IT), Roza Maria Gräfin Thun Und Hohenstein (EPP, PL), Janice Atkinson (ENF, UK), Anna Maria Corazza Bildt (EPP, SE).

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar kek

    "Ανέφερε ακόμη πως θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα και στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που ασχολούνται με το θέμα, καθώς η κατάσταση θα πρέπει να αλλάξει άμεσα. "
    Ετσι μπραβο.....διαβαστε καλα....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει