«Η κατάσταση στην Ειδομένη είναι άθλια όμως η εικόνα της είναι τιμητική για την προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα για να την βελτιώσουν» τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς δίνοντας διευκρινίσεις για την χθεσινή του δήλωση περί εικόνας στην περιοχή «τιμητικής για την Ελλάδα».

Όπως είπε μιλώντας στο Mega: «Είχα μια συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης και μίλησα ποιο είναι το καθήκον του υπουργείο μπροστά στην προσφυγική κρίση, είπα ότι καθήκον είναι όσο μπορεί να συνδράμει να αναδειχθεί ο πολιτισμός της Ελλάδας, και ο πολιτισμός της αυτό που έχει ως βασική συνιστώσα από αρχαιοτάτων χρόνων είναι η φιλοξενία ο σεβασμός του ξένου, το καλωσόρισμα του ξένου για να πάει εκεί που θέλει».

Και πρόσθεσε: «Σε αυτή τη λογική αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα τιμά την ανθρωπότητα και τιμά την Ελλάδα. Η Ελλάδα βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, δεν μπορεί να σηκώσει ολόκληρο αυτό το φορτίο, το πρόβλημα των προσφύγων δεν είναι ελληνικό, είναι πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο, και σε αυτή τη λογική η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί να αναδείξει τις παγκόσμιες διαστάσεις αυτού του προβλήματος».

Διασαφήνισε ότι το τιμητικό που εννοούσε χθες «είναι η προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα όπως και λαός και κράτος και εθελοντές για να βοηθήσουν όσο μπορούν την άθλια κατάσταση απολύτως που βρίσκεται η Ειδομένη».