Με γραπτά λίγο πάνω από το 0 πέτυχαν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Το βαθμολογικό χάσμα ανάμεσα στον πρώτο και τον τελευταίο εισαχθέντα


ΕΛΛΑΔΑΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
10:51
31/08/2013
Με γραπτά λίγο πάνω από το 0 πέτυχαν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
21
loading

Στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις οι βάσεις εισαγωγής για πολλά τμήματα διαμορφώθηκαν σε ιστορικά χαμηλά. Εκτός όμως από τα μόρια το Υπουργείο ανακοινώνει και το Γενικό Βαθμό Πρόσβασης όπου δεν είναι άλλος από το μέσο όρο της βαθμολογίας των 6 ή 7 πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων χωρίς όμως να υπολογίζονται οι συντελεστές βαρύτητας. Ο Γενικός Βαθμός πρόσβασης αντικατοπτρίζει καλύτερα το πώς τα πήγαν οι υποψήφιοι αφού σε πολλές περιπτώσεις τα μόρια είναι αυξημένα λόγω των συντελεστών στα ειδικά μαθήματα. Μέσα από την ανάλυση στην οποία προχωρήσαμε διαπιστώνουμε ότι μαθητές κατάφεραν να εισαχθούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ γράφοντας λίγο πάνω από το 0!

Κυρίως αυτό συμβαίνει σε τμήματα όπου απαιτείται εξέταση σε ειδικό μάθημα.. Για παράδειγμα στο τμήματα Ιταλικής γλώσσας και φιλολογίας Αθήνας ο τελευταίος πέρασε έχοντας γράψει 0, στα δυο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας, ενώ ο Γενικός Βαθμός Πρόσβασης, δηλαδή ο μέσος όρος της βαθμολογίας των 6 πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων ήταν 1.33. Στο αντίστοιχο τμήμα της Θεσσαλονίκης ο τελευταίος εισαχθείς είχε βαθμολογία στα αρχαία και στην ιστορία 4,3 ενώ ο μέσος όρος των 6 μαθημάτων στα οποία εξετάστηκε πανελλαδικά ήταν 3.95. Άλλα και στα τμήματα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων Ηγουμενίτσας και Λευκάδας ο μέσος όρος των πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων ήταν 2.81 για τον τελευταίο εισαχθέντα στην Ηγουμενίτσα και 3.33 για τη Λευκάδα.

Συνολικά υπάρχουν 120 τμήματα όπου οι τελευταίοι εισαχθέντες με βαθμολογία κάτω από τη βάση στα 6 ή 7 πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα κατάφεραν να πετύχουν την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Μάλιστα σε 6 τμήματα ο γενικός βαθμός πρόσβασης (μέσος όρος 6 -7 πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων μετά από την αναπροσαρμογή τους με τον προφορικό βαθμό) κυμαίνεται από 1.33 έως 4.33.

Εκτός από το τμήμα Ιταλικής Φιλολογίας Αθήνας όπου με 0 σε δυο βασικά μαθήματα υποψήφιοι πέτυχαν την εισαγωγή τους υπάρχουν και άλλες σχολές όπου σημειώθηκε το πιο πάνω φαινόμενο. Συγκεκριμένα με βαθμολογία στα δυο βασικά μαθήματα 3.6 και 3.7 εισήχθησαν μαθητές στα τμήματα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων Λευκάδα και Φωτογραφίας στο ΤΕΙ Αθήνας.

Πέρα όμως από τις αναλύσεις για τα τμήματα όπου σημειώθηκε η μεγαλύτερη άνοδος και πτώση είναι σημαντικό να δούμε και άλλη μια παράμετρο που δεν είναι άλλη από τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στον πρώτο και στον τελευταίο εισαχθέντα.

Μέσα από τη στατιστική ανάλυση διαπιστώθηκε ότι σε πολλά τμήματα υπάρχει ένα «χάσμα» ανάμεσα στον πρώτο, που πιθανόν δήλωσε το τμήμα συνειδητά λαμβάνοντας υπόψη του και οικονομικά κριτήρια (τόπος διαμονής των γονέων) άλλα και στον τελευταίο που πιθανόν να δήλωσε το τμήμα χωρίς να αποτελεί πρώτη του επιλογή απλά το επέλεξε είτε για να «γεμίσει» το μηχανογραφικό του δελτίο είτε για να εισαχθεί σε μια σχολή έστω και χαμηλόβαθμη.

Μέσα από τη στατιστική ανάλυση διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν 67 τμήματα όπου η διαφορά σε μόρια ανάμεσα στον πρώτο και τον τελευταίο είναι μεγαλύτερη από 5000 μόρια. Στην ανάλυση αυτή η μεγαλύτερη βαθμολογική διαφορά αφορά το τμήμα Ιταλικής Γλώσσας Αθήνας όπου 16147 μόρια χωρίζουν τον πρώτο από τον τελευταίο.

Καλόγηρος Βασίλειος

Υπ.Διδάκτωρ Π.Θ

Επιστημονικός Υπεύθυνος Employ

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

21
σχόλια
 1. avatar slopoditis

  Και γιατί θα πρέπει να πληρώνουμε δωρεάν παιδεία στα στουρνάρια αυτά ρε παιδιά;;;; Να στρερούμε απο αξιόλογους μαθητές πόρους;;;

 2. avatar Dim Kent

  Το σχέδιο για την αμορφωσιά των Ελλήνων πηγαίνει ρολόι!!!

 3. avatar marilou

  πρέπει να σταματήσει αυτή η ανοησία με τις βάσεις κάτω από το 10 και λοιπές μπουρδολογίες.όπως κατά τη γνώμη μου πρέπει να σταματήσει το όλο ρεζιλίκι των πανελληνίων που σε 2 ώρες διαγωνίσματος κρίνεται όλη η απόδοση σου χωρίς να προσμετράται η επίδοση σου σα μαθητής όλα τα χρόνια.

 4. avatar Βασίλειος ο Β’

  Η δημόσια δωρεάν παιδεία πρέπει να καταργηθεί άμεσα πριν αρχίσουν τα παιδιά μας να μουγκανίζουν.Κινδυνεύουμε.

  1. avatar Βασίλειος ο Β’

   Βέβαια με το δωρεάν γελάμε αφού πολύ λιγότερα χρήματα θα πλήρωναν οι γονείς σε φροντιστήρια εάν είχε καταργηθεί το κατάπτυστο σύστημα της δήθεν δωρεάν παιδείας.

 5. avatar g3a3

  δημοσια πανεπηστιμια και καραγκιοζιλικια. Η μονη χωρα στο κοσμο ισως χωρις ιδιωτικα πανεπηστιμια...ε ρε ξεφτιλα αυτη η χωρα. ανοιξτε τπτ ιδιοτικο ρε!!!

  1. avatar Lola

   Ναι, ίσως έτσι μάθεις και ορθογραφία.

  2. avatar Tixarpastos

   ΓΕΡΜΑΝΙΑ ! αντε στην τρυπα σου φιλελε .

 6. avatar Tixarpastos

  αν τα θέματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα, αν οι θέσεις μειώνονται για να μπεις σε πανεπιστήμια που σου εξασφαλίζουν σίγουρη ανεργία τότε τι διάφορα κάνει ποιοτικά η βάση του δέκα ?! απλά δικαιολογία για να μείνουν πολλά τμήματα άδεια και απολυθούν οι εργαζόμενοι ..δεν έχει καμία σχέση με το παιδαγωγικό κομμάτι ..οποίος θέλει και έχει γνώσεις ας το συζητήσουμε ,την λογική με την οποία μπαίνεις μαθηματικό εξεταζόμενος σε χημεία βιολογία φυσική έκθεση ένα παρατημένο γενικής παιδιάς και META μαθηματικά με ένα κεφάλαιο εκτός ύλης (και ας είναι μέγιστης σημασίας για το γνωσιακό της σχολής ) ένα τελείως άσχετο εντός ύλης και ασκήσεις από λίστα !

 7. avatar chandler

  Κανονικά η βάση πρεπει να είναι το 15 και να καταργηθούν όλα τα ΤΕΙ, εκτός από αυτά της Αθηνας και Θεσ/νικης.

  1. avatar Tixarpastos

   να και ο "μορφωμένος" 10 χρόνος φιλελες που λεει ότι ακούει ο μπάμπας του .για πες και άποψη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ! και τα τει να καταργηθούν γιατί είναι άχρηστα ? σε άλλες χώρες υπάρχουν ?μοίρασε γνώση !

 8. avatar George

  Η απόλυτη ξεφτίλα του εκπαιδευτικού συστήματος και των υπευθύνων του Ελληνικού κράτους! Ντροπή σε όλους!
  Και βέβαια να μην μας παραξενευει η μεγάλη αύξηση της ανεργίας...
  Θα έπαιρνε κάποιος στην δουλειά του έναν τέτοιο ¨προκομένο¨ φοιτητή;
  Μα για βλάκες ψάχνουν;
  Delivery και πολύ τους πάει...

 9. avatar rotonta

  Ε βέβαια πολύ καλυτερα απο τη βαση του 10!!! τριτοβαθμια εκπαίδευση και για τα τουβλα (και δεν λεω για οσους τουλ επιασαν κοντα στο 10 βλ.8-9) αλλα οσοι με 1,00 περασανε σε πανεπιστημιο... Δειξε μου τη χωρα σου να σου ποιος τι εισαι

 10. avatar Fiogos

  κ μετά λέμε γιατί έχουμε τόσους ανέργους

 11. avatar ΣΩΚΡΑΤΗΣ

  Είναι επιεικώς ξεφτίλα να υπάρχουν βάσεις τόσο χαμηλά. Αλλά πώς αλλιώς θα γεμίσουν τα πανεπιστήμια που η μόνη τους χρησιμότητα είναι να φέρουν λεφτά στην κάθε περιοχή που υπάρχουν από τους "φοιτητές" που θα πάνε. Όλοι ο αργόσχολοι που έχουν φτιάξει 4-5 γκαρσονιέρες και βγάζουν ένα κάρο λεφτά απλά κάθοντας και βλέποντας να ικανοποιήται η μεγαλομανία του νεοέλληνα που θέλει το παιδί του να "πάει πανεπιστήμιο" επειδή πήγε και του γείτονα και όχι να "φοιτήσει στο πανεπιστήμιο", επειδή πραγματικά έχει τις ικανότητες και την νοημοσύνη να γίνει ένας μορφωμένος άνθρωπος και πιθανότατα επιστήμων. Γιαυτό έχει γεμίσει η Ελλάδα με "πτυχιούχους" που το πτυχίο τους έχει τόση αξία όση και το χαρτί υγείας.

 12. avatar pan

  Ε και;;;Πέρασαν με 0...Ολα ειναι θεμα ανταγωνισμού...Αν βρισκόντουσαν άτομα με 18 να δηλώσουν Ιταλική φιλολογία η βάση θα ηταν στον Θεό...Στην τελική τα τμήματα που έχουν επάγγελματικη αποκατάσταση έχουν βάση στα ύψη...Ολα τα αλλα χερετισματα....Πάντως κ με 0 στις Πανελλαδικές μπορείς να είσαι πολυ άλλος φοιτητής και μα πάρεις πτυχίο με άριστα...

 13. avatar lazarou george

  ΩΡΑΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΒΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟΙ. ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ!!!!!! ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΛΕΜΕ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΤΗΡΙΑ!!!!!!!!!!!

  1. avatar Dionisis T.

   Αν μετράτε την ευφυία με τους βαθμούς σας έχω άσχημα νέα...

   1. avatar Dim Kent

    ΟΚ, θα την μετρήσουμε με τον πήχυ τότε...!!!

   2. avatar Βασίλειος ο Β’

    Δεν μετριέται πάντα η ευφυία με τους βαθμούς πράγματι αλλά είναι ένα καλό μέτρο σύγκρισης στις περισσότερες περιπτώσεις.Το ότι υπάρχουν εξαιρέσεις δεν αναιρεί τον κανόνα.

 14. avatar Βασίλειος ο Β’

  Ναι και τα δημόσια νοσοκομεία πρέπει να καταργηθούν κατά τη γνώμη μου.Να γίνουμε Αμερική.Όχι να πληρώνουν οι λίγοι έντιμοι φορολογούμενοι τα νοσήλεια όλων των υπολοίπων ανασφάλιστων Ελλήνων και λαθρομεταναστών.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει