Η ελληνόκτητη ναυτιλία βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως και συνεχίζει να πρωτοστατεί ακόμη και σήμερα, στην εποχή της κρίσης. Η ναυτιλία συμβάλλει τα μέγιστα στις συνδυασμένες μεταφορές, αφού ένας μεγάλος όγκος προϊόντων μεταφέρεται με πλοία ανά τον κόσμο, όπως μας ενημερώνει ο Ιωάννης Καραουλάνης, υπεύθυνος Προπτυχιακού Προγράμματος Ναυτιλιακών Σπουδών στο BCA College. Στην ναυτιλία δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός εργαζομένων, διαφορετικών ειδικοτήτων, καθώς μια πλοιοκτήτρια εταιρεία αποτελείται από πολλά τμήματα, όπως chartering, operations, accounts and financial, IT, supply, crew, technical, claims κ.α. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σε αυτά τα τμήματα διαμοιράζονται διάφοροι ρόλοι, που απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες. Ταυτόχρονα, στο περιβάλλον της ναυτιλίας, δραστηριοποιούνται και πάρα πολλές παραναυτιλιακές εταιρείες, που προσφέρουν διαφόρων ειδών παροχές υπηρεσιών. Ο κλάδος της ναυτιλίας απαιτεί από τους εμπλεκόμενους σε αυτόν, να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση, να ενημερώνονται συνεχώς με τα ναυτιλιακά δρώμενα και με το παγκόσμιο γίγνεσθαι, έτσι ώστε να ακολουθείται πάντα η κατάλληλη στρατηγική και το κατάλληλο πλάνο, που θα φέρουν την εκάστοτε εταιρεία σε θέση ισχύος. Προκειμένου να εφαρμοστούν όλα αυτά, απαιτούνται γνώση και δεξιότητες.

BCA College

ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ Το Business College of Athens (BCA College), προσφέρει αγγλόφωνα ναυτιλιακά προγράμματα σπουδών σε προπτυχιακό (bachelor) και μεταπτυχιακό (master) επίπεδο, σε συνεργασία με το εγνωσμένης αξίας βρετανικό πανεπιστήμιο Plymouth, από το οποίο οι σπουδαστές του BCA παίρνουν το πτυχίο τους. Σχετικά με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα, οι σπουδαστές μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στον παραδοσιακό τρόπο μάθησης μέσα σε τάξη (taught programme) ή στον νέο, καινοτόμο που προσφέρεται διαδικτυακά εξ’ ολοκλήρου (online programme). Τα πτυχία αυτά, όσον αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα των σπουδαστών του BCA College, δύναται να αναγνωρισθούν από το ελληνικό κράτος. Ο κύριος στόχος των Ναυτιλιακών προγραμμάτων καθώς και η φιλοσοφία τους είναι να παρέχουν στους σπουδαστές μια στέρεη ακαδημαϊκή βάση, έτσι ώστε να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις που έχει ο χώρος της ναυτιλίας. Ένας από τους βασικούς στόχους του καινοτόμου αυτού προγράμματος, είναι να παρέχει μία ολοκληρωμένη ναυτιλιακή γνώση με συνοχή. Ταυτόχρονα, μέσα από το διευρυμένο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, υπάρχει η δυνατότητα για επιλογή ξένης γλώσσας (Ισπανικά ή Κινέζικα), με σκοπό την περαιτέρω εξειδίκευση, καθώς οι ξένες γλώσσες διευκολύνουν την επικοινωνία και την επίτευξη συμφωνιών σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον, όπως η ναυτιλία.

Χαρακτηριστικά του Τμήματος Ναυτιλίας και Μεταφορών

ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣΤο πρόγραμμα σπουδών παρέχει τη δυνατότητα να κατανοήσουν οι σπουδαστές  το χώρο της ναυτιλίας καθώς και τις τεχνικές, τις έννοιες και τις αρχές που κάνουν τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις επιτυχημένες και αποτελεσματικές. Οι σπουδαστές θα έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν όλους τους τομείς της ναυτιλίας, να αποκτήσουν εμπειρία πάνω στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις και να ερευνήσουν τους εγχώριους και διεθνείς παράγοντες που επηρεάζουν το ναυτιλιακό κλάδο. Κύριο μέλημα από το πολύπειρο και εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό του BCA College, είναι η μεταλαμπάδευση της θεωρητικής γνώσης και η εφαρμογή αυτής στην πράξη, σε πραγματικές συνθήκες αγοράς, επιστρατεύοντας παραδείγματα από την ναυτιλία, εστιάζοντας στην ανάδειξη προβλημάτων, στους τρόπους αντιμετώπισης και λύσης αυτών. Ταυτόχρονα, στις εγκαταστάσεις του BCA College, πραγματοποιούνται πάμπολες διαλέξεις και σεμινάρια από καταξιωμένα στελέχη της ναυτιλίας, με σκοπό να αναλυθούν τρέχοντα ζητήματα που ταλανίζουν τη ναυτιλιακή κοινότητα και να αναδειχθεί περαιτέρω ο συνδυασμός της θεωρίας με την πρακτική της εφαρμογή. Βεβαίως, δεν λείπουν και οι απαραίτητες εκπαιδευτικές επισκέψεις σε ναυτιλιακές εταιρείες και οργανισμούς, με σκοπό την περαιτέρω διασύνδεση των σπουδαστών του BCA College με την αγορά εργασίας και το ναυτιλιακό περιβάλλον. Το BCA College δίνει μεγάλη έμφαση στην επαγγελματική αποκατάσταση των σπουδαστών και διατηρεί επαφές και συνεργασίες με την αγορά εργασίας μέσω του γραφείου διασύνδεσης (career office). Επίσης, κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, διοργανώνονται career day και open day, με σκοπό την άμεση επαφή των σπουδαστών του BCA College με την αγορά εργασίας. Τα επίπεδα απορρόφησης των σπουδαστών του BCA College, κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Οι σπουδαστές και οι απόφοιτοι του BCA College, σταδιοδρομούν στο ναυτιλιακό κλάδο, βάζοντας έτσι ένα λιθαράκι, στην γιγάντωση της ελληνικής ναυτιλίας. Επίλεξε τα προπτυχιακά προγράμματα και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος Ναυτιλίας και Μεταφορών του BCA College για σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση.

Προπτυχιακά Προγράμματα

Μεταπτυχιακά Προγράμματα

Τα ναυτιλιακά προγράμματα του Business College of Athens (BCA), προσφέρουν πλέον απαλλαγή στους απόφοιτους τους, σε σειρά μαθημάτων στις εξετάσεις του Institute of Chartered Shipbrokers (ICS).