Μικρή περαιτέρω άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία στη χώρα την Παρασκευή (21/07), σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν κατά τόπους τους 41-43 βαθμούς Κελσίου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την έκθεση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού σε πολύ υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες.

Όπως φαίνεται στο χάρτη του Meteo.gr, περίπου 8 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 39 °C, ενώ περίπου 180 χιλιάδες άνθρωποι θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 41 °C. Σημειώνεται, ότι τα δημογραφικά στοιχεία αφορούν του μόνιμους κάτοικους κάθε περιοχής, ενώ οι οποιεσδήποτε μετακινήσεις (π.χ. λόγω θερινών διακοπών) που μεταβάλλουν πρόσκαιρα τους κατά τόπους πληθυσμούς, δεν έχουν ληφθεί υπόψη.

Η μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council εφαρμόζει επιχειρησιακά την κατηγοριοποίηση των ημερών με υψηλές θερμοκρασίες για 6 μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα,  Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ιωάννινα, Πάτρα και Ηράκλειο, ενώ στην ομάδα εργασίας συμμετέχει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και το ελληνικό γραφείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC).

Η κατηγοριοποίηση περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες ταξινόμησης (0-1-2-3). Όσον αφορά στο επίπεδο επικινδυνότητας, την Παρασκευή 21/07 αναμένουμε το μέγιστο επίπεδο επικινδυνότητας 3 (ακραίες θερμοκρασίες με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία), στις 4 από τις 6 πόλεις όπου εφαρμόζεται η κατηγοριοποίηση, σε Αθήνα, Πάτρα, Λάρισα και Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, με βάση τα προγνωστικά στοιχεία της πυρομετεωρολογικής ομάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν σε αρκετές περιοχές της χώρας, και ιδιαίτερα σε τμήματα της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας και το Αιγαίο.