Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται σήμερα η χώρα καθώς οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς αλλά και στο δημόσιο έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία ζητώντας να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για την τραγωδία στα Τέμπη. Πλήθος κόσμου βρίσκεται από νωρίς στο κέντρο της Αθήνας για να διαδηλώσει.

Περισσότεροι από 4.000 αστυνομικοί διαφόρων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. (σ.σ. Κλάδος Τάξης, Κλάδος Ασφαλείας, Τροχαία κ.ά.) βρίσκονται επί ποδός ενόψει του μεγάλου συλλαλητηρίου. Μάλιστα, οι αστυνομικοί προχωρούν σε ελέγχους πολιτών, ώστε να μην έχουν πάνω τους αντικείμενα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε επεισόδια.

Περισσότερες από 10 προσαγωγές έχουν γίνει μέχρι στιγμής, ενώ η αστυνομία έχει προχωρήσει και σε δύο συλλήψεις: Ο ένας κατείχε ναυτικές φωτοβολίδες, ενώ ο δεύτερος είχε πάνω του πιστόλι ρέπλικα.

Την ίδια ώρα, στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ για τον καλύτερο συντονισμό των δυνάμεων θα βρίσκονται τόσο ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, όσο και ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας. Συνεχή ροή εικόνας θα δίνουν τα drones και το ελικόπτερο της Αστυνομίας, ενώ σε επιφυλακή για παρέμβαση εάν ξεσπάσουν επεισόδια θα είναι διμοιρίες της ΥΑΤ και της ΥΜΕΤΑ, αλλά και τα υδροφόρα οχήματα (σ.σ. οι γνωστοί «Αίαντες»).  Σημειώνεται πως η ΕΛ.ΑΣ. ήρθε σε επαφή με τον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας ζητώντας άμεση συνεργασία προκειμένου να προστατευτούν τα καταστήματα και οι εργαζόμενοι σε τυχόν επεισόδια. 

 Οι συρμοί του Μετρό (Γραμμή 2&3) κυκλοφορούν σήμερα από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα λειτουργίας των Γραμμών 2 & 3 του Μετρό, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. οι σταθμοί «Σύνταγμα», «Πανεπιστήμιο», «Ομόνοια», «Μοναστηράκι» και «Ευαγγελισμός» θα παραμείνουν κλειστοί και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς δίχως να πραγματοποιούν στάση. Η Γραμμή 1 του Μετρό «Πειραιάς – Κηφισιά» και το τραμ λειτουργούν από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Δεμένα τα πλοία

Δεμένα θα μείνουν και τα πλοία, ενώ στην απεργία της 8ης Μαρτίου συμμετέχει και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) αναφέροντας πως «στις 8 Μαρτίου όλοι οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους γονείς και τους μαθητές μας μπορούμε να δείξουμε τη δύναμή μας και την απόφασή μας να μην σιωπήσουμε και να απαιτήσουμε, οργανωμένα, να αποδοθούν οι ευθύνες χωρίς συμψηφισμούς και συγκαλύψεις.

Συμμετοχή στην απεργία γιατρών των εκπαιδευτικών

H Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, σύμφωνα με την εξουσιοδότηση του Γενικού Συμβουλίου, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας για σήμερα, Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023, μετατρέποντας τη στάση εργασίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε απεργία.

Μεταξύ άλλων, η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί να αποδοθούν οι ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες, όπου υπάρχουν, για τον τραγικό θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων επιβατών στα Τέμπη, αλλά διεκδικεί και ίσες ευκαιρίες, δικαιοσύνη και σεβασμό, στον ρόλο των γυναικών, ειδικά στις υγειονομικές και προνοιακές υπηρεσίες, που είναι σε ποσοστό 70%. Επίσης, στην 24ωρη πανελλαδική απεργία συμμετέχει και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) συμμετέχει στην απεργία και στη συγκέντρωση στις 12:30 στην Πλατεία Κλαυθμώνος, διεκδικώντας να αποδοθούν ευθύνες για το δυστύχημα στα Τέμπη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Newsbeast, από νωρίς συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου σε διάφορα κεντρικά σημεία.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας

Την ίδια ώρα, σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας έχει προχωρήσει η ΕΛΑΣ, λόγω των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων και πορειών διαμαρτυρίας προς την Βουλή.

Ειδικότερα έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας από τους στύλους του Ολυμπίου Διός, στη Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος της Σέκερη, στην οδό Πανεπιστήμιου και στην οδό Σταδίου.