Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα εξέδωσε ταξιδιωτικές οδηγίες για όσους Αμερικανούς σκοπεύουν να ταξιδέψουν στη χώρα μας ή βρίσκονται ήδη εδώ, καλώντας τους να αποφεύγουν τα σημεία όπου πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις.

Λόγω των διαμαρτυριών για την τραγωδία στα Τέμπη, η αμερικανική πρεσβεία με ανακοίνωση που έχει δημοσιευτεί στην επίσημη σελίδα της και μόνο στα αγγλικά, ενημερώνει για τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Μάλιστα, επισημαίνει ότι σε διαδηλώσεις έγιναν επεισόδια και υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνει χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία.

«Η Hellenic Train ανέστειλε προσωρινά τα δρομολόγια στη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη λόγω της σύγκρουσης τρένων στα Τέμπη την 28η Φεβρουαρίου 2023. Οι απεργίες και οι διαδηλώσεις που σχετίζονται με την τραγική αυτή καταστροφή έχουν προγραμματιστεί για τις 3 Μαρτίου και είναι πιθανό να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες. Πρόσθετες διαδηλώσεις ενδέχεται να πραγματοποιηθούν σε μεγάλες πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Ορισμένες διαδηλώσεις έχουν πάρει βίαιες προεκτάσεις και έχουν οδηγήσει σε καταστροφές περιουσίας. Υπάρχει το ενδεχόμενο να εμπλακούν αστυνομικοί και διαδηλωτές με δακρυγόνα και άλλες χημικές ουσίες», αναφέρει αρχικά η ανακοίνωση και στη συνέχεια προσθέτει:

«Συνιστάται στους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τα σημεία των διαδηλώσεων και να είναι περισσότερο προσεκτικοί γύρω από τα πανεπιστήμια, τα γραφεία της Ελληνικής αμαξοστοιχίας και περιοχές όπως αυτές που προαναφέρθηκαν, όπου συνήθως λαμβάνουν χώρα διαδηλώσεις».

Η λίστα με τις οδηγίες

Η πρεσβεία ενημερώνει για τις απεργίες στα ΜΜΜ που είχαν προκηρυχθεί, αλλά τις πόλεις που θα πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις, δίνοντας και τις παρακάτω οδηγίες:

  • Αποφύγετε τις περιοχές των διαδηλώσεων.
  • Να είστε προσεκτικοί εάν βρεθείτε απροσδόκητα κοντά σε μεγάλες συγκεντρώσεις ή διαδηλώσεις.
  • Έχετε επίγνωση του περιβάλλοντός σας.
  • Διατηρήστε χαμηλό προφίλ.
  • Παρακολουθήστε τα τοπικά μέσα ενημέρωσης για ενημερώσεις.
  • Επανεξετάστε τα ταξιδιωτικά σας σχέδια και επικοινωνήστε με την ταξιδιωτική σας εταιρεία για βοήθεια.