Σε βαρύ κλίμα λόγω του πένθους μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου.

Εμφανώς συγκινημένος και με σπασμένη φωνή ο κ. Οικονόμου προχώρησε και σε αυτοκριτική εκ μέρους της κυβέρνησης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν καταφέραμε να εξαλείψουμε τις ελλείψεις και γι’ αυτό αναλάβαμε την ευθύνη που μας αναλογεί. Τώρα είναι η ώρα του πένθους και της περισυλλογής και ενσυναίσθησης, σεβασμού, συμπαράστασης και σεβασμού σε ανθρώπους που από την μια στιγμή στην άλλη έχασαν τα πάντα. Έχουμε χρέος ως πολιτεία να φροντίσουμε τους τραυματίες και να σταθούμε πλάι όσο χρειαστεί στους συγγενείς των θυμάτων, να αποδώσουμε ευθύνες και να κάνουμε τα πάντα για να μην ζήσουμε ξανά τέτοιες στιγμές».

Χαρακτήρισε επίσης πράξη πολιτικής γενναιότητας την παραίτηση του Κώστα Καραμανλή.

Για όλα όσα αναρωτιέται ο κόσμος και για το τι πήγε στραβά μίλησε για χρόνιες παθογένειες της δημόσιας διοίκησης. «Σε ένα μεγάλο μέρος υπάρχουν συστήματα ασφαλείας αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση σε αυτό το μέρος της γραμμής. Θα δοθούν απαντήσεις και θα επιταχυνθεί η προσπάθεια για να μην ζήσουμε ξανά τέτοια περιστατικά».

Όπως είπε ίσως και αύριο θα γίνουν ανακοινώσεις από το νέο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γιώργο Γεραπετρίτη και τόνισε χαρακτηριστικά: «Η αλήθεια σώζει ειδικά στις δύσκολες στιγμές και η κυβέρνηση δεν φοβάται την αλήθεια και ελπίζω και κανένας άλλος. Ο πρωθυπουργός έχει αναγνωρίσει ότι διαχρονικά είχαμε μεγάλες αστοχίες στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάστηκαν και δημοπρατήθηκαν τα έργα».

Και πρόσθεσε: «Είναι αλήθεια ότι πολλές ανεπάρκειες τις αντιμετωπίσαμε σε μεγάλο εύρος. Είναι όμως αλήθεια ότι δεν τις εξαλείψαμε. Γι’ αυτό αναλαμβάνουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί χωρίς υποκρισία. Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης είναι αυτονόητη και αποδείχθηκε έμπρακτα. Αν κανείς δει την πορεία των σιδηροδρομικών έργων τα τελευταία 20 χρόνια θα δει τις στρεβλώσεις που υπήρχαν. Έγιναν βήματα ξεμπλοκαρίστηκαν διαδικασίες».

Είναι εύλογες και δικαιολογημένες οι απορίες του κόσμου και που αναρωτιούνται αν μπαίνοντας σε ένα τρένο, το λάθος ενός ανθρώπου να φέρει την καταστροφή. Δεν απαντιέται μονολεκτικά αλλά έχει να κάνει με χρόνιες παθογένειες της δημόσιας διοίκησης. Σε ένα μεγάλο μέρος υπάρχουν συστήματα ασφαλείας αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση σε αυτό το μέρος της γραμμής. Θα δοθούν απαντήσεις και θα επιταχυνθεί η προσπάθεια για να μην ζήσουμε ξανά τέτοια περιστατικά.

Στο ερώτημα αν θα έχουμε ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα είπε ότι όλα τα ζητήματα θα απαντηθούν και θα κατατεθούν στον δημόσιο διάλογο. Η αλήθεια σώζει ειδικά στις δύσκολες στιγμές και η κυβέρνηση δεν φοβάται την αλήθεια και ελπίζω και κανένας άλλος. Ο πρωθυπουργός έχει αναγνωρίσει ότι διαχρονικά είχαμε μεγάλες αστοχίες στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάστηκαν και δημοπρατήθηκαν τα έργα.

«Είναι αλήθεια ότι πολλές ανεπάρκειες της αντιμετωπίσαμε σε μεγάλο εύρος. Είναι όμως αλήθεια ότι δεν τις εξαλείψαμε. Γι’ αυτό αναλαμβάνουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί χωρίς υποκρισία. Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης είναι αυτονόητη και αποδείχθηκε έμπρακτα. Αν κανείς δει την πορεία των σιδηροδρομικών έργων τα τελευταία 20 χρόνια θα δει τις στρεβλώσεις που υπήρχαν. Έγιναν βήματα ξεμπλοκαρίστηκαν διαδικασίες».

Ερωτηθείς τι έγινε σε 3 χρόνια απάντησε: αρκετά αλλά δυστυχώς όχι όλα.

Για τα όσα δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την συνάντηση με μηχανοδηγούς ο κ. Οικονόμου είπε: «Η αλήθεια σώζει και με τη βάση αυτή θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση το επόμενο διάστημα και ελπίζω αυτό να ισχύει για όλους».

Αν επηρεάζεται η κυβέρνηση στους σχεδιασμούς της για τις εκλογές τόνισε: Είμαστε εν μέσω τριήμερου πένθους και δεν θα ήθελα να τοποθετηθώ για άλλο πολιτικό θέμα.

Για τον ακριβή αριθμό των αγνοουμένων

«Εκδίδονται συχνά ανακοινώσεις από την Πολιτική προστασία και η τελευταία ενημέρωση για τους αγνοούμενους ήταν ο αριθμός 56 και σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι σοροί γιατί δεν ήταν αναγνωρίσιμες. Ο αριθμός των ανθρώπων που αναζητούσαν οικείους τους ήταν 56. Έχουμε μέχρι στιγμής 46 σορούς – μέχρι πριν από λίγο. Δεν είναι εύκολο να μιλήσει κανείς με ακρίβεια για μια σειρά από λόγους. Εξήγησε ότι δεν ήταν όλα τα εισιτήρια ονομαστικά. Τα εισιτήρια που κόβονται στο γκισέ δεν είναι ονομαστικά. Μπορεί κάποιοι άνθρωποι να ανέβηκαν την τελευταία στιγμή και οι αριθμοί είναι αυτοί».