Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσα αυτοκίνητα συναντάς με ξένη πινακίδα στους ελληνικούς δρόμους; Σίγουρα θα έχει τύχει να παρατηρήσεις κάποιο, είτε βλέποντας μία ασυνήθιστη οδική συμπεριφορά για τα ελληνικά δεδομένα, οπότε και εύλογα αναρωτιέσαι μήπως είναι ξένος, είτε παίζοντας το παιχνίδι των πινακίδων με τους συνοδηγούς για να περάσει η ώρα.

Και αν θεωρείς ότι οι πιθανότητες να συναντήσεις κάποιο είναι ελάχιστες, τότε ξανασκέψου το, διότι όπως θα δεις και παρακάτω πρόκειται για ένα πιο συχνό φαινόμενο απ’ ότι νομίζεις….

Αυτοκίνητα και μέσα στο Σύνταγμα

Αυτοκίνητα με ξένη πινακίδα και ξένο οδηγό

Ας ξεκινήσουμε με τον «ελέφαντα στο δωμάτιο», η Ελλάδα είναι αγαπημένος τουριστικός προορισμός για πολλούς ξένους επισκέπτες. Τόσο, τα νησιά μας, όσο και η ηπειρωτική χώρα αποτελούν ιδανικά μέρη για να επισκεφθεί κανείς. Όπως είναι φυσικό πολλοί από αυτούς τους επισκέπτες φέρνουν μαζί τους τα αυτοκίνητα τους, προκειμένου να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις ομορφιές που προσφέρει η χώρα μας.

Φυσικά το φαινόμενο είναι πιο έντονο το καλοκαίρι, όπου και το να δεις κάποιο αυτοκίνητο με ξένη πινακίδα, όχι μόνο δεν είναι σπάνιο, αλλά είναι συχνό φαινόμενο.

Αυτοκίνητο στη Γερμανία

Αυτοκίνητα με ξένη πινακίδα και Έλληνα οδηγό

Αν νομίζεις λοιπόν, ότι σε κάποια οδική διαμάχη με αυτοκίνητο με ξένη πινακίδα, μπορείς να κατεβάσεις το παράθυρο και να εκφραστείς ελεύθερα, μιας και ο οδηγός του δεν θα σε καταλάβει… ξανασκέψου το.

Καθημερινά, ο αριθμός των αυτοκινήτων με ξένες πινακίδες που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους αυξάνεται, καθώς με βάση τις νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν περιπτώσεις, όπου και κάποιος Έλληνας υπήκοος μπορεί να έχει ξένη πινακίδα στο αυτοκίνητο του.

Αρχικά, η πιο συχνή περίπτωση είναι όλα εκείνα τα αυτοκίνητα που έχουν εισαχθεί προσωρινά στη χώρα μας. Σε αυτή την περίπτωση το διάστημα κατά το οποίο επιτρέπεται να κυκλοφορούν φθάνει μέχρι και τους 6 μήνες και μόνο εφόσον πληρούνται οι σχετικοί όροι, όπως συνήθης κατοικία εκτός Ελλάδας, προσωρινή διαμονή στη χώρα, ιδιωτική χρήση κλπ.

Κάποιες πιο ειδικές κατηγορίες πολιτών που επιτρέπεται να κυκλοφορούν με ξένη πινακίδα είναι: Έλληνες υπήκοοι, κάτοικοι Ελλάδος που παραμένουν και εργάζονται στο εξωτερικό, τουλάχιστον 6 μήνες το δωδεκάμηνο. Οι αλλοδαποί/ αλλοδαπές που είναι παντρεμένοι/νες με Ελληνίδες/ Έλληνες μόνιμους κατοίκους Ελλάδος, εφόσον και μετά το γάμο τους εξακολουθούν να παραμένουν πραγματικά στο εξωτερικό καθώς, επίσης και στους Έλληνες υπηκόους με συνήθη κατοικία στην Ελλάδα που σπουδάζουν στο εξωτερικό ως φοιτητές, σπουδαστές ή μετεκπαιδευόμενοι σε σχολές εξωτερικού, εφόσον παραμένουν για σπουδές εκτός Ελλάδας κατά το μεγαλύτερο διάστημα του έτους σπουδών.

Φυσικά, αν μελετήσει κανείς τους σχετικούς νόμους θα βρει ακόμη περισσότερες κατηγορίες ανθρώπων που τους δίνεται το σχετικό δικαίωμα. Με λίγα λόγια, δεν είναι και τόσο δύσκολο να βρεθεί κάποιος άνθρωπος, ακόμη και στο οικείο περιβάλλον σου, που να πληρεί τους σχετικούς όρους.

Υπογραφή συμβολαίου για αυτοκίνητο

Και αφού είδαμε τις περιπτώσεις, αλλά και το πόσο συχνά μπορεί τελικά να συναντήσει κανείς αυτοκίνητο με ξένη πινακίδα στην Ελλάδα, εύλογα θα αναρωτηθείς, πώς σε επηρεάζει το σχετικό φαινόμενο.

Και πάλι η απάντηση, ίσως σε ξαφνιάσει περισσότερο απ΄ όσο περίμενες, αφού σε περίπτωση ατυχήματος με αυτοκίνητο με ξένη πινακίδα, ισχύουν συγκεκριμένα πράγματα και μπορεί να βρεθείς εξαπίνης όταν σε μία δύσκολη στιγμή αντιληφθείς ότι θα πρέπει να βρεις την εταιρία που εκπροσωπεί στην Ελλάδα την αλλοδαπή ασφαλιστική εταιρία και να επικοινωνήσεις μαζί της, για να ξεκινήσει η διαδικασία της αποζημίωσης. Σου ακούγεται περίπλοκο; Πώς θα σου φαινόταν να αποφύγεις αυτήν την επικοινωνία, καθώς και να μειώσεις τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, επικοινωνώντας απευθείας με την εταιρία στην οποία είσαι ασφαλισμένος; Και άμα μπορούσες να αποζημιωθείς απευθείας από την ίδια;

Για το λόγο αυτό, η MINETTA ασφαλιστική, προσφέρει μία νέα κάλυψη στην ασφάλιση οχήματος. Πρόκειται για «Υλικές Ζημιές από υπαίτιο όχημα με αλλοδαπές πινακίδες κυκλοφορίας». Σε αυτή την περίπτωση, η εταιρία αναλαμβάνει να αποζημιώσει τον αναίτιο ασφαλισμένο στην εταιρία, που δεν φέρει ευθύνη για το ατύχημα – σύμφωνα πάντα με τους όρους του συμβολαίου – για τις υλικές ζημιές που θα προκληθούν έως το ποσό των € 6.500, σε περίπτωση ατυχήματος, κατά το οποίο το όχημα που ευθύνεται εξ ολοκλήρου φέρει αλλοδαπές πινακίδες κυκλοφορίας.

Μάλιστα, η νέα κάλυψη προσφέρεται χωρίς οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων και προστίθεται σε όλα τα πακέτα των ασφαλιστηρίων συμβολαίων Κλάδου Αυτοκινήτου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νέα κάλυψη, αλλά και για περισσότερες ασφαλιστικές επιλογές επικοινώνησε με τον εξειδικευμένο ασφαλιστικό σου διαμεσολαβητή ή με τη MINETTA ασφαλιστική στο (+30) 210 930 9500 ή στο minetta.gr.