Αρνητική ήταν η απάντηση της Νομαρχίας Χανίων, στο νέο έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για κλείσιμο από τη Δευτέρα των δημοτικών σφαγείων στα Χανιά.

Όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος αντινομάρχης, Χαράλαμπος Κουκιανακης,τα σφαγεία στα Χανιά, θα λειτουργούν μέχρι και την λήξη της θητείας της νομαρχιακής αρχής.

«Λάβαμε ένα επείγον έγγραφο στις 8 Δεκεμβρίου, που μας έδινε εντολή μέχρι στις 9, δηλαδή την επομένη, να έχομε στείλει στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου την απόφαση ανάκλησης λειτουργίας του δημοτικού σφαγείου Χανίων.

Απόφαση μας, λαμβάνοντας υπόψη την εορταστική περίοδο αλλά και τη δύσκολη οικονομικά θέση των κτηνοτρόφων είναι, να μην αναστείλομε την λειτουργία μέχρι και το τέλος του 2010 όταν και λήγει η θητεία μας».

Παράλληλα με το έγγραφο του υπουργείου, ένα ακόμα από την διεύθυνσης κτηνιατρικής κάνει γνωστό ότι από την Δευτέρα, οι κτηνίατροι της υπηρεσίας δεν θα διενεργούν στο σφαγείο τους απαραίτητους ελέγχους.

«Η διεύθυνση κτηνιατρικής με έγγραφο της, μας ανακοίνωνε ότι οι ίδιοι, από τις 13-12 -2010, σύμφωνα με τις εντολές του υπουργείου δεν προτίθενται να καλύψουν αστυκτηνιατρικά υγειονομικά τα δημοτικά σφαγεία.

Εμείς με έγγραφο μας διατάσσομε την διεύθυνση να συνεχίσει τους ελέγχους στα δημοτικά σφαγεία μέχρι 31-12-2010».

Σύμφωνα με τον αντινομάρχη Χανίων, η παρούσα αλλά και η νέα δημοτική αρχή θα πρέπει να πάρουν άμεσα μια πολιτική απόφαση για το αν επιθυμούν να λειτουργήσουν τα δημοτικά σφαγεία, αλλά και να βρουν κατάλληλο χώρο που θα καλύπτει τις προδιαγραφές για την λειτουργία των σφαγείων που έχει θέσει η Ε.Ε.

Το κλείσιμο των δημοτικών σφαγείων στα Χανιά είχε ανακοινώσει με έγγραφο του από τις αρχές Δεκεμβρίου το υπουργείο με το σκεπτικό ότι δεν πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η Ελληνική αλλά και η Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Οι εμπλεκόμενοι με την λειτουργία τους υπηρεσίες και φορείς , είχαν ζητήσει με έγγραφο τους να δοθεί παράταση στη λειτουργία τους.

Το υπουργείο, μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας, επανήλθε ζητώντας να κλείσουν από τη Δευτέρα τα σφαγεία, για να ακολουθήσει η σημερινή απάντηση του αντινομάρχη Χανίων.