Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να συμμετέχουν στις έρευνες για την συντριβή του αεροσκάφους Antonov στην Καβάλα, ύστερα από σχετική συνεννόηση που προηγήθηκε με τις ελληνικές αρχές, γιατί υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για τα αίτια της πτώσης.

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο του Star στην Ελλάδα θα έρθουν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στρατιωτικοί και ειδικοί από την υπηρεσία διερεύνησης αεροπορικών δυστυχημάτων, ώστε να διαπιστώσουν τι ακριβώς έγινε και έπεσε το αεροσκάφος και τι ακριβώς περιλάμβανε το φορτίο των πυρομαχικών.

Μάλιστα, το δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού, σημείωσε πως οι ΗΠΑ συμμετέχουν γιατί έχουν θεσμικό ρόλο, αφού η εταιρία που έκανε τις μεταφορές των πυρομαχικών από την Σερβία έχει έδρα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Νίκος Δένδιας έδωσε εντολή για διάβημα προς την Σερβία, αναφορικά με την ανάγκη πρότερης ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς από τη σερβική για τη φύση του φορτίου του αεροσκάφους που κατέπεσε πλησίον της Καβάλας το Σάββατο βράδυ.

Σημειώνεται, πως σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές «το ουκρανικού νηολογίου αεροσκάφος τύπου Antonov 12, απογειώθηκε από τον αερολιμένα της Νις στη Σερβία με οκταμελές (8) πλήρωμα και 11,5 τόνους επικίνδυνο φορτίο (dangerous goods)».