Για την πόλη του τη Θεσσαλονίκη που όπως τόνισε «κερδίζει ψήφο εμπιστοσύνης εντός και εκτός Ελλάδας» μίλησε ο δήμαρχος της Κωνσταντίνος Ζέρβας σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (7/7) με θέμα «Το όραμα για τη Θεσσαλονίκη».

Την ημερίδα οποία διοργάνωσε το περιοδικό «Κτίριο», με στόχο την ανάδειξη των προβληματισμών για το μέλλον της πόλης.

«Όραμα για εμάς δεν είναι μόνον η σύλληψη. Είναι ο σχεδιασμός, είναι η υλοποίηση», είναι το μήνυμα που έστειλε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος απηύθυνε ένα ανοικτό κάλεσμα «να γίνουμε εμείς η γενιά, η ομάδα αυτών που οραματίζονται και υλοποιούν, που παραδίδουν στη μακραίωνη ιστορία της πόλης ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο».

Συνέργειες και διεκδικήσεις

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης μίλησε για ένα μοντέλο διοίκησης και λειτουργίας της πόλης που βασίζεται στις συνέργειες, σε μια «συμμαχία του καλού και της δημιουργίας», που οδηγεί τη Θεσσαλονίκη μπροστά.

Κάνοντας αναφορά στις προκλήσεις που έχουν δημιουργήσει οι διαδοχικές κρίσεις -οικονομική, πανδημική, ενεργειακή, ο κ. Ζέρβας σημείωσε ότι μέσα σε αυτό το δύσκολο και ασταθές περιβάλλον «δικό μου χρέος είναι η πόλη όχι μόνο να λειτουργεί, αλλά και να βελτιώνεται».

Ο ίδιος μίλησε για τα χρηματοδοτικά πακέτα που έχουν αξιοποιηθεί από τη Δημοτική Αρχή, υπογραμμίζοντας ότι ήδη έχουν εξασφαλιστεί χρηματοδοτήσεις 160 εκατ. ευρώ, ενώ διεκδικούνται επιπλέον 100 εκατ. ευρώ για έργα μέσα από το νέο ΕΣΠΑ.

«Όραμά μας είναι η υλοποίηση»

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας παρουσίασε, παράλληλα, έναν μικρό απολογισμό έργων και παρεμβάσεων που έχουν τρέξει στην πόλη, μιλώντας ενδεικτικά για:

  • Την παραχώρηση επιπλέον χώρου, ώστε να αρθούν τα εμπόδια ετών και να ξεμπλοκάρει η ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος
  • Την αξιοποίηση του διατηρητέου κτιρίου των παλαιών Δημοτικών Σφαγείων ως έδρας του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων σε συνεργασία με τη Cisco
  • Την ανάπλαση της περιοχής που περικλείεται από τις οδούς Λαγκαδά, Μοναστηρίου και Μιχαήλ Καλού, στη Β΄ Δημοτική Κοινότητα, που βρίσκεται στο στάδιο της υπογραφής σύμβασης με τον ανάδοχο
  • Την ανάπλαση του άξονα και της πλατείας Αριστοτέλους
  • Τη κατασκευή ξύλινου ντεκ στην παλιά παραλία
  • Τα έργα στις αγορές Καπάνι και Μοδιάνο αλλά και τις παρεμβάσεις για το open mall στη Δημητρίου Γούναρη.
  • Τις αναπλάσεις εμπορικών δρόμων, ένα έργο ύψους 29 εκατ. ευρώ
  • Τη δημιουργία του Πάρκου για Όλους στην περιοχή της Τούμπας
  • Την αξιοποίηση των παλιών Στάβλων Παπάφη με τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου κτιριακού συγκροτήματος με πράσινο και υπόγειο πάρκινγκ
  • Την ανάπλαση της περιοχής πέριξ του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου
  • Τη διάνοιξη της Αγίου Δημητρίου στο τμήμα που ενώνει την Τριανδρία με την Τούμπα, με την έναρξη των έργων να αναμένεται το προσεχές φθινόπωρο
  • Το μεγάλο πρόγραμμα αναπλάσεων στις γειτονιές της πόλης και το εκτεταμένο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων και βελτίωσης του οδικού δικτύου, κ.ά.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, εξάλλου, αναφέρθηκε στις παγκόσμιες διακρίσεις που επιτεύχθηκαν το τελευταίο διάστημα με την ένταξη της Θεσσαλονίκης στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO αλλά και με την επιλογή της -ανάμεσα σε 377 ευρωπαϊκές πόλεις- να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία της Κομισιόν για τις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030.