Η τουρκική αστυνομία απαγόρευσε σήμερα σε χιλιάδες ανθρώπους να συγκεντρωθούν για το ετήσιο Pride της Κωνσταντινούπολης, ενώ προχώρησε σε πάνω από 100 συλλήψεις, καθώς η φετινή διεξαγωγή της πορείας είχε απαγορευθεί από τις τοπικές αρχές.

Χιλιάδες άνθρωποι συνήθιζαν παλιότερα να συμμετέχουν στις πορείες Pride στην κεντρική λεωφόρο της Κωνσταντινούπολης, αλλά τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του ισλαμιστικού κόμματός του έχει σκληρύνει τη στάση της απέναντι στις ελευθερίες της LGBTQ+ κοινότητας.

Η ομοφυλοφιλία δεν συνιστά έγκλημα στην Τουρκία, ωστόσο είναι ευρέως διαδεδομένη η εχθρότητα εναντίον της και η αστυνομική καταστολή των παρελάσεων γίνεται όλο και κάθε χρόνο όλο και πιο σκληρή.

Σήμερα, Κυριακή, αστυνομικοί με βαρύ εξοπλισμό εμπόδισαν την πρόσβαση στην πλατεία Ταξίμ και απέκλεισαν πολλούς δρόμους στην κοντινή συνοικία Τζιχανγκίρ, όπου επιχείρησαν να συγκεντρωθούν πολίτες. Επίσης τέθηκαν εκτός λειτουργίας μέσα μαζικής μεταφοράς στην περιοχή.

Οι τοπικές αρχές στην περιοχή είχαν απαγορεύσει όλες τις εκδηλώσεις της Εβδομάδας Υπερηφάνειας μεταξύ 20 και 26 Ιουνίου, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δημόσιες αναταραχές λόγω των ευαισθησιών της κοινωνίας.

Από την πλευρά του ο Δικηγορικός Σύλλογος της Κωνσταντινούπολης τόνισε ότι οι ειρηνικές διαδηλώσεις δεν μπορούν να απαγορευθούν.

Σημειώνεται ότι πέρυσι ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού χαρακτήρισε ορισμένους φοιτητές “LGBT αποκλίνοντες”, ενώ ο Ερντογάν είχε επαινέσει τη νεολαία του κόμματός του λέγοντας ότι δεν είναι “LGBT νέοι”.

Φοιτητές του Πανεπιστημίου Μέσης Ανατολής στην Άγκυρα είχαν συλληφθεί για συμμετοχή σε πορείες υπερηφάνειας σε πανεπιστήμια, αλλά αθωώθηκαν.