Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, είναι απίθανο ν’ αλλάξει. Είναι πάνω από τα πρόσωπα. Αυτό μας έχει διδάξει η ιστορία των τελευταίων χρόνων. Η τακτική όμως είναι διαφορετική και καθορίζεται βάσει των «θέλω» του εκάστοτε ηγέτη. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία ώστε να «πουλήσει» το αφήγημά του στο δικό του κοινό. «Διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Αν ο Ερντογάν χάσει τις εκλογές θα έχει πρόβλημα. Όχι μόνο πολιτικό αλλά και υπαρξιακό. Για τον ίδιο και την οικογένειά του», λέει ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης.

Βρεθήκαμε με τον πτέραρχο ε.α. στο στούντιο του Newsbeast και μιλήσαμε για τα ελληνοτουρκικά. Ο κύριος Ιατρίδης ανήκει σε εκείνους που εκτιμούν πως τελικά δε θα φτάσουμε σε κλιμάκωση των δύο πλευρών αν και ο πρόεδρος της Τουρκίας δείχνει να είναι έτοιμος για όλα. «Αν δει πως θα χάσει τις εκλογές, μπορεί να δημιουργήσει ένα επεισόδιο με την Ελλάδα. Στόχος να κηρύξει ένα στρατιωτικό νόμο και να αναβάλει τις εκλογές, παραμένοντας στην εξουσία. Είναι αδίστακτος. Αυτό είναι το πιο ανησυχητικό», τονίζει.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, ο έμπειρος έλληνας στρατιωτικός νιώθει σίγουρος για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα. «Έχουμε εξαπολύσει μια διπλωματική επίθεση. Αυτό αιφνιδίασε τον Ερντογάν, δεν το περίμενε. Έχουμε στείλει το μήνυμα. Καμία παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων μας δε θα μείνει αναπάντητη. Η απάντησή μας, αν τολμήσει κάτι η Τουρκία, δε θα είναι σημειακή. Θα είναι τέτοια που το κόστος που θα έχει ο Ερντογάν θα είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με το όφελος που προσδοκά».

Ακούστε την ενδιαφέρουσα ανάλυση του Κωνσταντίνου Ιατρίδη στο podcast του Newsbeast.

Timeline

0:33 Το αφήγημα του Ερντογάν, η αποστρατικοποίηση και τα σενάρια για ένα θερμό καλοκαίρι.

2:39 Ο τρόπος που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι την Ελλάδα για να διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ.

5:16 Το σχέδιο του Ερντογάν για να παραμείνει στην εξουσία, ενώ οι δημοσκοπήσεις τον βγάζουν χαμένο.

10:05 Οι κινήσεις της Ελλάδας, τα μηνύματα που έχει στείλει στην Τουρκία και η καθολική απάντηση που θα δοθεί στις τουρκικές προκλήσεις.

13:21 Φοβάται η Τουρκία την Ελλάδα; Πώς μας βλέπουν οι τούρκοι αναλυτές και στρατιωτικοί.

14:39 Το στρατηγικό βάθος της Τουρκίας και γιατί είναι χρήσιμη χώρα για την Αμερική και το ΝΑΤΟ.

17:01 Όλα τα σενάρια της επιθετικής προκλητικότητας των Τούρκων έχουν αναλυθεί από την Ελλάδα. Η χώρα μας είναι αποφασισμένη. Δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια.

18:13 Η ενδυνάμωση και ο ρόλος που μπορεί να παίξει ο Έβρος.

19:08 Οι αμυντικές συμφωνίες που έχει κάνει η Ελλάδα και πόσο θα τη βοηθήσουν τη δύσκολη στιγμή.

21:59 Κεφάλαιο εξοπλιστικά. Η άμυνα είναι ένα ακριβό αγαθό. Υπάρχει ένας εχθρός απέναντί μας και η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει στις στρατιωτικές δυνάμεις.

Podcast Newsbeast

Χρήστος Αργυρίου: «Ο ελληνικός στρατός είναι δυνατός αντίπαλος – Αν η Τουρκία περάσει την κόκκινη γραμμή ίσως να πάψει να υπάρχει με τη σημερινή μορφή»

Βασίλης Μαρτζούκος: «Η Ελλάδα θα ήθελε έναν ενιαίο ευρωπαϊκό στρατό, αλλά υπάρχει μια μεγάλη δυσκολία για να δημιουργηθεί»

Ιωάννης Μπαλτζώης: «Η παγίδα του Θουκυδίδη και η δημιουργία του νέου γιγαντιαίου συνασπισμού κρατών που δεν μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί»

Κωνσταντίνος Φίλης: «Οδεύουμε σε μια αποπαγκοσμιοποίηση, κάτι που θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές οικονομίες»

Λάμπρος Τζούμης: «Ο Ερντογάν ψάχνει μια μεγάλη επιτυχία απέναντι στην Ελλάδα, μια κρίση με το δίλημμα: πόλεμος ή συμβιβασμός»

Ευάγγελος Βενέτης: «Ανατέλλει μια νέα εποχή, μια Νέα Τάξη Πραγμάτων που μπορεί να κρατήσει δεκαετίες»

Στέλιος Φενέκος: «Να είμαστε προετοιμασμένοι για επεισόδιο με την Τουρκία – Στρατικοποιείται η ζωή μας στην Ευρώπη»