Οι πρόσφατες μετρήσεις του ιικού φορτίου στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης δείχνουν αποκλιμάκωση της πανδημίας. Τις μετρήσεις διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ αποτυπώνεται η αργή αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου, με διακυμάνσεις μεταξύ των μετρήσεων, που η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ εκτιμά πως ερμηνεύονται αφενός από το ότι εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική διασπορά του ιού στην κοινότητα, αφετέρου από το ότι έχουν αρθεί τα περιοριστικά μέτρα, οπότε οι νέες μολύνσεις εξισορροπούν το ιικό φορτίο που δεν εκκρίνουν πλέον εκείνοι που παύουν να φέρουν τον ιό.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 09/05/2022 και της Τρίτης 10/05/2022 είναι:

  • Οριακά σταθερή (-16%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων του Σαββάτου 07/05/2022 και της Κυριακής 08/05/2022.
  • Οριακά μειωμένη (-30%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης
    Δευτέρας 02/05/2022 και Τρίτης 03/05/22. Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Σ.Α.

*Τα διαγράμματα παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ