Μια ημέρα που σηματοδοτεί άλλη μια νίκη απέναντι στην πανδημία είναι η σημερινή, καθώς από τις έξι το πρωί δεν είμαστε υποχρεωμένοι να φοράμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους

Η χρήση της μάσκας εξωτερικά θα υπάρχει μόνο ως σύσταση, ειδικά όπου υπάρχει συνωστισμός και ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες, τους ηλικιωμένους και φυσικά τους ανεμβολίαστους καθώς δεν θεωρούνται θωρακισμένοι.

Οι επιδημιολογικοί δείκτες παρουσιάζουν σταθεροποίηση και αυτό το οποίο εκτιμάται είναι ότι σύντομα θα πάψει να είναι υποχρεωτική η μάσκα και στους εσωτερικούς χώρους. Άλλωστε το σύνθημα δόθηκε και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος χθες από την Σύρο και μιλώντας σε μικρούς μαθητές προανήγγειλε το τέλος της υποχρεωτικότητας της μάσκας στα σχολεία. 

«Πιστεύω ότι σύντομα θα απαλλαγούμε από τις μάσκες εντός της τάξης γιατί ξέρω ότι ήταν μεγάλος μπελάς και δύσκολο για εσάς και μπράβο σας που τα καταφέρατε να είστε τόσο πειθαρχημένοι αλλά νομίζω ότι τελειώνει πια η πανδημία και θα μπορέσουμε σιγά-σιγά να επανέλθουμε στην κανονικότητα μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι κρίσιμο ρόλο στην αποκλιμάκωση των δεικτών έχει παίξει το γεγονός ότι έχει νικηθεί σε μεγάλο βαθμό η φονική μετάλλαξη Δέλτα που στέρησε πολλές ανθρώπινες ζωές μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Ακολουθώντας τα βήματα άλλων χωρών τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο η Ελλάδα προχωρά προς την κανονικότητα και αλλάζει τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας. 

Ήδη, το ΕΣΥ έχει αποσυμφορηθεί, ενώ οι εμβολιασμοί συνεχίζονται. Το Πάσχα θεωρείται ημερομηνία ορόσημο για να αρθούν και οι τελευταίοι περιορισμοί που θα έχουν απομείνει. 

Όλα αυτά βεβαίως υπό την αίρεση ότι δεν θα εμφανιστεί μια νέα μετάλλαξη, η οποία όπως έχει αποδείξει το πρόσφατο παρελθόν μπορεί να ανατρέψει τα πάντα. 

Πάντως, κυβέρνηση και ειδικοί καταστρώνουν από τώρα πλάνα για το φθινόπωρο και την περαιτέρω θωράκιση του πληθυσμού, έτσι ώστε να μην βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.